Разочарање новим штетним мерама Приштине које отежавају могућност наставка дијалога

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић и амбасдор САД у Србији Ентони Годфри оценили су на данашњем састанку да су нове мере Приштине у вези са увозом српске робе на Косово разочаравјуће, саопштено је из Владе.

Разочарање новим штетним мерама Приштине које отежавају могућност наставка дијалога
Ентони Годфри (фото: Лола Ђорђевић)

Влада у Приштини је у суботу увече донела одлуку да се забрани увоз производа из Србије на ако на пратећим документима није назначено „република Косово“. Због тога се, како је за РСЕ рекао министар трговине Расим Љајић, камиони са робом враћају у Србију јер не испуњавају услове које тражи косовска царина.

Министар Ивица Дачић оценио је на састанку са америчким амбасадором да су одлуке Приштине штетне и да отежавају могућност наставка дијалога.

Он је подсетио да је изасланик Беле куће за дијалог Србије и Косова Ричард Гренел неколико пута позвао Приштину да укине таксе на робу из Србије.

У кабинету Ричарда Гренела нису желели за Глас Америке да коментаришу нове мере владе Косова.

На Косову је у међувремену донета и одлука Уставног суда да је распуштање владе од стране председника Хашима Тачија било у складу са Уставом, је мандат за састав нове владе добио Авдулах Хоти из Демократског савеза Косова.

Гренел је позвао да се поштује одлука Уставног суда.

Амбасдор САД у Србији Ентони Годфри је казао да „дели разочарање“ у вези са новом одлуком техничке владе у Приштини и рекао да се нада да ће ускоро бити укинуте све рестрикције и да ће доћи до наставка дијалога Србије и Косова.

Такође је рекао да верује да ће Србија и Црна Гора дијалогом доћи до решења

свих питања, укључујући и питање пуног отварања граница за све своје грађане.

Амерички амбасадор је оценио да сви треба да учествују на изборима у Србији 21. јуна како би парламент могао да буде место на којем ће се чути сви политички гласови, преноси Фонет.

Србија и САД, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова, настављају да јачају сарадњу у областима од заједничког интереса.

Глас Америке

Коментари: