Русију брине могућност распоређивања америчких „томахавка“ у Пољској и Румунији

НАТО јача противракетну одбрану у Пољској као допуну америчким објектима у Румунији, саопштио је начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал-пуковник Сергеј Рудској. Русија је и даље забринута због могућег распоређивања крстарећих ракета „томахавк“ у тим базама.

Русију брине могућност распоређивања америчких „томахавка“ у Пољској и Румунији

Он је додао да НАТО модернизује радарске системе „Глобус 3“ у Северној Норвешкој.

„У циљу повећања потенцијала противракетне одбране и могућности за надгледање унутрашњих територија Русије наставља се модернизација радарске станице ‘Глобус 3’ у Северној Норвешкој у насељу Варде“, рекао је Рудској.

Према његовим речима, НАТО је практично игнорисао предлоге Русије за смањење војне напетости и спречавање инцидената.

„Током билатералних контаката на високом нивоу, са руководством Алијансе смо више пута разговарали о питањима спречавања инцидената у војној сфери и смањењу интензитета војне обуке у близини наших граница. Сви наши предлози изложени су у писму министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, које је упућено генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу. Наши предлози су игнорисани“, истакао је Рудској.

Спречавање инцидената

Русија је спремна да утврди са НАТО-ом заједничка правила, која одређују минимално растојање између авиона и бродова и правила сарадње посада, рекао је Рудској.

„У циљу конкретизације корака за елиминисање инцидената приликом акција летелица и бродова, спремни смо да утврдимо заједничка правила“, прецизирао је он.

Рудској је констатовао да, упркос пандемији вируса корона, НАТО је значајно повећао број војних вежби, које имају јасну антируску оријентацију.

Министарство одбране Русије позива НАТО да у време пандемије вируса корона смањи степен конфронтације, да се уздржи од агресивних поступака и демонстрације силе, додао је генерал-пуковник.

„Министарство одбране Русије увек се придржавало политике која је усмерена на изградњу конструктивног дијалога са НАТО-ом“, поручио је он.

Спутник

Коментари: