Америчка влада покреће истрагу: Да ли руски ретки метал угрожава америчку националну безбедност

Америчка влада је покренула истрагу око тога да ли увоз ванадијума из Русије и Кине прети националним интересима државе, саопштила је прес-служба Министарства трговине САД.
Америчка влада покреће истрагу: Да ли руски ретки метал угрожава америчку националну безбедност

Према подацима Министарства, „министар трговинр Вилбур Рос иницирао је истрагу која треба да покаже да ли постојећи обим увоза ванадијума у САД прети националној безбедности земље.

„Ова одлука је донета након разматрања писма од 19. новембра 2019. године локалних произвођача – AMG Vanadium из Кејмбриџа (држава Охајо) и US Vanadium из Хот-Спрингс (држава Арканзас), који су тражили од Министарства трговине САД спровођење истраге о увозу ванадијума, на основу члана 232 америчког закона из 1962. године о развоју трговине“, наводи се у саопштењу. У њему није наведен текући обим увоза ванадијума.

Члан 232 наведеног закона омогућава председнику САД да уводи или остави на снази ограничења на увоз производа, ако је то у интересу националне безбедности. Рос је послао писмо шефу Пентагона Марку Есперу, обевестивши га о почетку горе наведене истраге, додали су у америчком Министарству трговине.

Како тврде компаније AMG Vanadium и US Vanadium, на америчке произвођаче ванадијума негативно се одражава увоз овог метала „по сниженим ценама“ и „последице кинеске и руске индустријске политике“.

Ванадијум се користи, на пример, у аерокосмичкој и енергетској индустрији.

Спутњик

Коментари: