Амерички медији: Бомбардер Б-1Б – проблем за руску флоту

Стратешки бомбардери Б-1Б, Ратне монарице САД вежбали су лансирање противбродске ракете АГМ-158Ц (AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile) за уништење циљева потенцијалног противника изнад Црног мора, наводи портал „Драјв“.
Амерички медији: Бомбардер Б-1Б - проблем за руску флоту

Како наводи лист, могућности које су показале САД и њихови савезници могу „представљати посебно озбиљан проблем за руску флоту“. По мишљењу аутора чланка, слање Б-1Б у Црноморском региону је „још један сигнал“ за Русију.

Раније је команда Ратног ваздухопловства САД у Европи саопштила да су два Б-1Б извела лет изнад Црног мора, у пратњи ловаца једног броја земаља, укључујући Украјину. Амерички бомбардери су полетели са авиобазе у Јужној Дакоти.

Министарство одбране Русије је саопштило да су системи ПВО приметили Б-1Б изнад Црног и Балтичког мора, након чега су им се руски ловци Су-27П и Су-30СМ приближили на безбедну удаљеност и пратили их, док они нису променили правац.

Амерички бомбардери су и раније изводили операције у близини граница Русије. У Кремљу су нагласили да такво понашање ствара додатну напетост у односима две државе. Москва је више пута позивала Вашингтон да одустане од тих летова, али су америчке власти то одбиле.

Спутњик

Коментари: