Суд: „За дом спремни“ у Томпсоновој песми није прекршај

Високи прекршајни суд у Загребу данас је на општој седници свих судија одлучио да поклич „За дом спремни“ на почетку песме „Бојна Чавоглаве“ Марка Перковића Томпсона није прекршај против јавног реда и мира.
Суд: „За дом спремни“ у Томпсоновој песми није прекршај

На седницу су биле позване судије свих одељења тог суда, а одазвало их се 19, како незванично сазнаје загребачки Јутарњи лист.

Од 19 присутних судија чак њих 14 је гласало за став да је тај поклич на почетку Томпсонове песме допуштен, четворо је заузело став да је јавна употреба тог поклича увек и у свим околностима, па и у Томпсоновом случају противзаконита и представља прекршај, док је један судија остао уздржан, наводи лист.

Тако је више од две трећине судија Високог прекршајног суда потврдило контроверзну пресуду коју је у новембру прошле године донело веће тог суда којим председава Анђа Ћорлука, а чланице су Ивана Машић и Мирјана Маргетић.

Пресуда у случају Томпсон супротна је низу правоснажних пресуда које је од 2015. до новембра прошле године донео Високи прекршајни суд, у којима су прекршајно кажњавани они који су јавно узвикивали или истицали тај поклич, указује Јутарњи лист.

Као пример је наведено да је у јуну прошле године Високи прекршајни суд новчано казнио макарског певача Мариа Росу, управо збога узвикивања поклича „За дом спремни“ на почетку извођења песме „Бојна Чавоглава“ на концерту у Макарској.

Спутњик

Коментари: