Кијев не жели да браниоци Донбаса одговарају на ватру и тражи помоћ од Берлина

Украјинске власти сматрају да на њихове борце током гранатирања цивила у Републикама Донбаса не треба да се отвара ватра, рекао је министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба на ТВ каналу Украјина.

Кијев не жели да браниоци Донбаса одговарају на ватру и тражи помоћ од Берлина

Званичник је нагласио да је такав став изнео чак и његов колега, немачки министар спољних послова Хајко Мас. Према речима Кулебе, више од сат времена тражио је од свог немачког колеге да му помогне да се искључи могућност оружаног одговора од стране бранитеља Донбаса.

„Разговарали смо о могућности престанка ватре не на нашој страни, већ на другој страни“, рекао је украјински министар. „Пренели смо немачкој страни конкретан предлог о томе како видимо механизам примирја“.

Како је Њуз фронт раније објавио, гранатирање народних република Донбаса од стране украјинских казнених снага се наставља, иако се њихов број у последње време смањио. Разлог за то била је недавна одлука Доњецка и Луганска да уведу високу приправност. То није дуго трајало, али током овог периода Народна полиција две републике активно је сузбијала агресију кажњавача повратном ватром, уништавајући положаје украјинских снага, са којих је извршено гранатирање мирних градова.

 

Коментари: