Москва се враћа уобичајеном животном ритму: Режим самоизолације се укида од 9. јуна

У Москви ће од 9. јуна бити укинути режим самоизолације, пропуснице за кретање градом и распоред шетњи, саопштио је градоначелник града Сергеј Собјанин на свом блогу.

Градоначелник је истакао је да су уведене мере омогућиле да се избегне „експлозивна природа пандемије, обезбеде масовна тестирања и пружи медицинска помоћ оболелима“.

„Већ неколико недеља, полако али сигурно, пандемија попушта. Смањује се број случајева новооболелих, са болничког лечења се отпушта више људи него што се примају нови. Москва се фактички враћа уобичајеном животном ритму. Сва главна ограничења ће у јуну бити укинута, у складу са одржавањем епидемиолошке безбедности и узимањем у обзир санитарних мера“, истакао је Собјањин.

Подсетимо, режим самоизолације у Москви и многим другим руским регионима објављен је крајем марта. Од 15. априла су за кретање престоницом биле потребне дигиталне пропуснице.

У Русији је у последња 24 часа број нових случајева заразе вирусом корона порастао за 8.985, што је укупно 476.658 од почетка епидемије, док је дневни пораст смањен на 1,9 одсто, саопштио је Оперативни штаб за борбу против ширења вируса корона. Штаб је такође навео да је умрло још 112 особа, а за сав период пандемије – 5.971, док је оздравило преко 230 хиљада особа.

Спутник