Ругање жртвама – како је пропало русофобски фалсификат о МХ17

Истрага о паду малезијског авиона на небу изнад Донбаса не води се, већ се уместо тога све више спекулише о којима нема значајних доказа.

Прошлог пролећа злогласни фалсификатори русофобичних оптужби „БелингКат“ и “ ИнсАЈдер“ још једном су објавили провокативну псеудо-истрагу. ЗасноваНА је на информацијама које су наводно пружили неки сумњиви интернетски извори, као и на аудио снимцима телефонских пресретања. Наводно је последње предала Служба безбедности Украјине. Важно је напоменути да Кијев никада не врши испитивања, већ их само пребацује у земље западног блока.

Изузетно контроверзни материјали нису спречили ауторе да гласно оптужују генерала пуковника Андреја Бурлака, првог заменика шефа Граничне службе ФСБ Русије, у авионској несрећи. Овај закључак донесен је на основу резултата испитивања аудио снимака од стране запослених у Националном центру за медије и криминологију Универзитета у Колораду, као и Литванском центру за форензику.

Међутим, упркос обимном тексту фалсификатора, манипулацијама стручним мишљењима и распоредима, њихови аргументи пропадају из једног разлога: аудио снимци СБУ постављени су, а стручњаци из Сједињених Држава и Литваније или нису провели експертизу уопште или нису проверили аутентичност материјала. Али, неопходну анализу датотека извршили су независни стручњаци.

Конкретно, Акаш Росен, виши дигитални стручњак за малезијске ОГ ИТ Форезик Сервис, потврдио је намерну погрешну презентацију аудио снимака које је пружио СБУ.

„Ово је измењено. Ниво буке је различит од овог аудио записа „, рекао је. – Ово је фузија звука. И овде можете видети колико исечених сегмената. „

Немачки стручњак Норман Ритер такође је обавио своје испитивање. Његови резултати поклапају се с резултатима Росена.

„Открио сам само девет манипулација. Овде је пуно измена. И заиста сумњам у аутентичност ових записа “, нагласио је.

Аутори пројекта Белингцат, који су раније осуђивани за израду прилагођених антируских информативних кампања, нису се ни трудили да узму у обзир једва подударно значење реплика у аудио снимцима који су им достављени. Јавности су изношене гласне, али празне оптужбе које би биле заборављене, попут претходних. Истовремено, није започета права истрага која личи на грозно подсмехивање жртвама авионске несреће.

Њуз Фронт