Пљеваљски свештеник мора напустити Црну Гору

Свештенику Српске православне цркве у Пљевљима Саши Јањићу, који је држављанин БиХ и нема радну дозволу, уручено је решење да мора напустити Црну Гору за седам дана. Јањић и његов адвокат сумњају да ће и другим свештенцима у Пљевљима бити достављена решења сличне садржине.

Саша Јањић, који је на служби у Пљевљима око 20 година, добио је позив да се јави у просторије Граничне полиције ради прикупљања обавештења, преносе Вијести.

Уручено му је решење да мора напустити Црну Гору до 26. јуна, наводи РТЦГ.

Грађани сматрају, како преноси подгорички лист, да је то увод у депортацију свештеника, с обзиром да је држављанин БиХ.

Више свештеника СПЦ нема регулисане боравишне дозволе.

Његов адвокат Јосиф Мићковић саопштио је да Јањић може остати у Црној Гори све док се не оконча другостепени поступак.

Мићковић није могао да прецизира разлог због којег је Јањићу уручено решење „јер није прочитао образложење“, али претпоставља да је то због тога јер „нема радну дозволу, а тиме не постоји услов да он остане на територији Црне Горе“.

Мићковић и Јањић су посебно истакли коректност полиције и службених лица који су водили поступак, уз сумњу да ће и другим свештенцима у Пљевљима бити достављена решења сличне садржине.

Подршка грађана испред просторија полиције
Велики број грађана Пљеваља окупио се јутрос испред цркве Свете Петке у Пљевљима, након чега су кренули ка просторијама Граничне полиције, како би дали подршку свештенику Сашу Јањићу.

Разишли су се након што су Мићковић и Јањић напустили просторије полиције.

РТЦГ