Почињу преговори Русије и САД о контроли наоружања

Специјални изасланик америчког председника за контролу над наоружањем Маршал Билингсли ће у Аустрији, 22. и 23. јуна преговарати са замеником министра иностраних послова Русије Сергејом Рјабковом о контроли над наоружањем, саопштио је амерички Стејт департмент.

Како је најављено раније, Кини је позив такође био послат како би представник те земље такође учествовао у преговорима, преноси Спутњик.

„Почињу преговори који ће се тицати будућности контроле над наоружањем. Послали смо и Кини позив са прецизним формулацијама о томе да је неопходно да све три земље учествују у добронамерним преговорима како би се постигао договор по питању контроле над оружјем“, наводи се у тексту саопштења.

По том питању се нешто раније огласио и сам Рјабков који је рекао да је Москву у великој мери зачудило то што је Америка у преговоре уопште и укључила Кину.

Иначе, Кина је са своје стране још раније наговестила да не планира да учествује у било каквим преговорима по питању контроле над наоружање, ни са Русијом, ни са Америком.

Штавише, кинеске власти су те преговоре оцениле као „апсурдне“, будући да Вашингтон све време крши своје обавезе када је реч о постојећим споразумима.

Иначе, на преговорима у Аустрији, како оцењују медији, није искључено да би речи могло бити и о продужетку постојећег споразума САД и Русије о мерама за даље смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3).