Америка опет показује суровост: Старачки домови у САД избацују кориснике на улицу

Старачки домови широм САД избацују старе и немоћне кориснике и шаљу их у прихватилишта за бескућнике и у мотеле, пише Њујорк Тајмс.

Према наводима, старачки домови наложили су запосленима да покушају да избаце мање профитабилне станаре како би направили простор за нову класу муштерија која ће остварити већи приход: пацијенти са ковид-19.

Стари и немоћни становници пребацују се у прихватилиста за бескућнике, запуштене мотеле и друге небезбедне објекте, наводе на десетине адвоката за старије особе, социјални радници и бивши руководиоци старачких домова.

Чини се да многе деложације, познате као ненаменски отпусти, крше федерална правила која захтевају да старачки домови смештају становнике на сигурне локације и да им дају рок од најмање 30 дана да се иселе.

Више него било која друга установа у Америци, старачки постали су симболи смртоносног уништења кризе изазване корона вирусом.

Преко 51.000 становника и запослених у старачким домовима и установама за дуготрајно збрињавање је умрло, што представља више од 40 одсто укупног броја смртних случајева у САД.