Америка опет показује суровост: Старачки домови у САД избацују кориснике на улицу

Старачки домови широм САД избацују старе и немоћне кориснике и шаљу их у прихватилишта за бескућнике и у мотеле, пише Њујорк Тајмс.

Америка опет показује суровост: Старачки домови у САД избацују кориснике на улицу

Према наводима, старачки домови наложили су запосленима да покушају да избаце мање профитабилне станаре како би направили простор за нову класу муштерија која ће остварити већи приход: пацијенти са ковид-19.

Стари и немоћни становници пребацују се у прихватилиста за бескућнике, запуштене мотеле и друге небезбедне објекте, наводе на десетине адвоката за старије особе, социјални радници и бивши руководиоци старачких домова.

Чини се да многе деложације, познате као ненаменски отпусти, крше федерална правила која захтевају да старачки домови смештају становнике на сигурне локације и да им дају рок од најмање 30 дана да се иселе.

Више него било која друга установа у Америци, старачки постали су симболи смртоносног уништења кризе изазване корона вирусом.

Преко 51.000 становника и запослених у старачким домовима и установама за дуготрајно збрињавање је умрло, што представља више од 40 одсто укупног броја смртних случајева у САД.

Коментари: