Ко је сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна?

Неприкосновени вођа Северне Кореје је Ким Џонг Ун, али се све чешће говори о његовој сестри Ким Јо Џонг, која је у јавности представљена као једна од његових главних пропагандиста.

Она је доспела у жижу интересовања јавности када је својевремено запретила да ће дићи у ваздух канцеларију за везу са Јужном Корејом. Њена претња је остварена 16. маја ове године, када је Пјонгјанг дигао у ваздух канцеларију за везу у пограничном граду Кесонг.

Верује се да је Ким Јо Џонг једина сестра Ким Џонг Уна. О њој се врло мало зна, а верује се да се, као и њен брат, школовала у Швајцарској. Специјализант је у области компјутерских наука.

Камере су је први пут снимиле на сахрани њиховог оца Ким Џонг Ила, 2011. године.

Ким Јо Џонг прати брата на свим јавним дешавањима. У почетку није била много присутна у свакодневном политичком животу, али се спекулисало да управо она осмишљава целокупну стратегију Северне Кореје, по савету брата, Ким Џонг Уна.

Пошто су САД 2017. године лидера Северне Кореје ставиле на црну листу оних који крше људска права, она је 2018. предводила делегацију Северне Кореје на Олимпијским играма у Јужној Кореји и привукла је велику пажњу медија.

 

Танјуг