Митрополија: Неистинама “перу” акције против цркве, литије нису претња држави

Митрополија црногорско-приморска и епархије Српске Православне Цркве у Црној Гори се већ годинама приказују као ”анти-државни елементи”, а њихово свештенство и монаштво као ”реметилачки фактор који угрожава националну безбедност и независност Црне Горе”.

Митрополија црногорско-приморска

На основу тих неистина се спроводи и покушава оправдавати читав низ незаконитих акција појединих државних органа против Цркве, чему смо сведоци посебно од како је усвојен неуставни и дискриминаторни Закон о слободи вероисповиести или ујерења и правном положају верских заједница. У то спада и најновији, у историји Црне Горе незапамћени, прогон православног свештенства и монаштва.

Ово је у понедељак саопштени из Митроолије црногорско приморске из које, по ко зна који пут, подсећају јавност да је Свети Архијерејски Сабор СПЦ под председништвом блаженопочившег Патријарха Павла, пет дана после референдума, 26. маја 2006. године донио одлуку АС бр. 95/зап. 208 којом је, ”у духу очувања јединства Цркве и вековног поретка древне (1920. године васпостављене) Пећке Патријаршије”, а ”поштујући углед Митрополије Црногорске и њену историјску улогу у животу Црне Горе, која је поново стекла своју државност”, основао Епископски савет, који чине епископи СПЦ на простору Црне Горе, под председништвом Митрополита црногорско-приморског, који је у горепоменутој одлуци ословљен и као Архиепископ цетињски (како гласи његова стара титула).

-Овом одлуком највишег тела СПЦ је признато и са црквене стране уважена државна независност Црне Горе после референдума одржаног 21. маја 2006. године. Митрополит Амфилохије и епископи су ову одлуку Светог архијерејског Сабора СПЦ 1. децембра 2006. године званично уручили тадашњем председнику Црне Горе Филипу Вујановићу. На накнадно инсистирање државних органа, пријаву вековног постојања и стања Православне Цркве у Црној Гори извршио је 2012. године и Митрополит Амфилохије, тадашњем Министру унутрашњих послова Ивану Брајовићу, па смо запањени упорном тврдњом власти да наша Црква није регистрована у Црној Гори!

И данас, као и више пута раније, указујемо да правни поредак државе Црне Горе треба да се примењује на све подједнако, па и на Цркву и њено свештенство, монаштво и вернике, али не селективно и не само против њих. На жалост, неправда и селективно поступање државних органа искључиво према нашој Цркви представља један од кључних проблема у односима државе према Цркви, категорични су из Митрополије из које наглашавају да је Црква преко Правног савета, не једном, тражила правну заштиту и бранила своја угрожена уставна права у оквиру правног поретка Црне Горе. Указују да су на тај начин смо, поред осталог, и исказали не само однос поштовања и признавања државе и њеног правног система него и универзалних вриедности морала, правичности и правде, а да су уместо тога, сваки пут добијали нова насиља и атаке на Цркву, а посебно опструкцију и неизвршавање бројних судских пресуда којим су утврђена незаконита поступања према Цркви и демантоване неистините оптужбе да ”Црква не признаје државу” или хоће да буде изнад државе.

 

ЛИТИЈЕ НИСУ ПРЕТЊА ДРЖАВИ

Из митрополије посебно скрећу пажњу да мирне и достојанствене литије не представљају ”ванинституционални облик борбе који Црква води против државе Црне Горе”, како се упорно обмањује јавност од стране представника режима.

-Литије су организоване и организују се у складу са законским одредбама и у службеној комуникацији са надлежним државним органима ради остваривања Уставом и међународним конвенцијама загарантованих људских права на слободу изражавања и окупљања искључиво ради повлачења и промене неколико неуставних одредби из дискриминаторног Закона о слободи вероисповиести, којима се угрожава само биће и имовина Цркве. Молитвене литије су организоване од стране Митрополије и епархија СПЦ и њихових црквених општина и парохија у Црној Гори без икаквог мишања или утицаја било које стране државе, владе или партије.Ниједна политичка странка или коалиција не организује и не руководи литијама, као ни животом Цркве у Црној Гори, децидно тврде из Митрополије црногорско-приморске и указују да сви грађани, па и политичари и припадници странака који су по слободној вољи верници, имају право да присуствују и учествују на свим богослужењима Цркве, па и на литијама.

-Али немају, нити су имали и неће имати утицаја на организацију и захтеве свештенства и вјерног народа са свенародних литија. И овом приликом, као што смо и раније чинили, јавно позивамо припаднике политичких странака да се уздрже од било какве политизације и својатања литија ради остваривања политичке користи, јер би такво понашање представљало злоупотребу и гријех. Све учеснике литија позивамо да носе Часни Крст Христов и иконе светих Божјих људи, поновљен је став Митрополије уз тврдњу да се Црква не бави политиком, али то не значи да ће се одрећи својих Уставом загарантованих права.

-Неистинитим оптужбама да се ”Црква бави политиком” жели се ускратити реч Цркве ради одузимања легитимног права да се обраћа верницима и јавности не само по питању односа Цркве и државе него и најширих друштвених тема. Очекујемо од државних власти Црне Горе да испоштује Митрополију и православне епархије СПЦ у Црној Гори макар у мери коју одређују Устав и правни поредак, а не да са највиших државних адреса и са конгреса политичке партије, уз директно кршење Устава, најављују формирање своје партијске цркве, порука је из Митрополије црногорско-приморске.

 

Новости