Болтон: Трамп намерно каснио на самит с Путином; Кремљ: Путин никад никог не чека

Амерички председник Доналд Трамп намерно је кансио на први самит с руским лидером Владимиром Путином у Хелсинкију и чак је раузмишљао о отказивању састанка, пише у својим мемоарима бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон. У Кремљу истичу да њихова служба протокола ради перфектно и да због тога Путин никад никога не чека.
Болтон: Трамп намерно каснио на самит с Путином; Кремљ: Путин никад никог не чека

У мемоарима „Соба где се све догађало: Мемоари из Беле куће“, који су од данас у продаји широм Америке, Болтон пише о првом самиту двојице лидера у Хелсинкију у лето 2018. године.

Он наводи да је америчка делегација обавештена да је Путинов авион са закашњењем полетео из Москве.

„Надао сам се да ће то прилично изнервирати Трампа, да ће бити оштрији на састанку, а не обрнуто. Разматрали смо заиста и отказивање састанка ако Путин буде доста каснио“, навео је Болтон.

Америчка делегација је донела одлуку да их Путин обавезно чека неко време у резиденцији финског председника где је требало да се одржи самит, пише он у књизи.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је коменатрисао Болтонову књигу, истакавши да служба протокола ради перфектно да Путин никада никога не чека.

„Тешко је рећи, не сећам се детаља, да је председник тамо некога посебно чекао. Не знам како је председник Трамп намерно каснио али наш протокол ради без грешке и Путин никада никога не чека“, рекао је Песков новинарима.

Коменатришући чињеницу да је Трамп заиста дошао на састанка 20 минута касније, Песков је подсетио да је на састанку у Хелсинкију учествовао и фински председник.

„Он није ништа мање важан, али Болтон је то сигурно заборавио“, рекао је Песков.

Путинов портпарол додаје и да се у Кремљу без журбе упознају са Болтоновом књигом коју карактерише нетипична отвореност за високо рангираног званичника.

„То је Болтонова верзија. За једног тако високог званичника сасвим нетипична отвореност у преношењу инфомација које, заправо, уопште нису за преношење било коме“, навео је Песков.

Како је додао, Болтон је могао да буде сведок разговора двојице председника, а и није морао, због чега је потребно све избалансирано процењивати.

„А друго, код нас није уобичајено да се препричава оно о чему су разговарали председници посебно у оном делу који није ни предвиђен за јавност. Зато ми то никада не коментаришемо“, рекао је Песков.

Спутњик

Коментари: