Украјина у старом маниру: Наставићемо да раскидамо споразуме с Русијом

Украјина спроводи ревизију билатералних споразума са Русијом и намерава да настави да раскида таква документа, изјавио је заменик министра иностраних послова Украјине Василиј Боднар.

„Пре рата имали смо 453 потписана билатерална споразума. На снази тренутно остаје око 300 докумената, али даља ревизија онога што можемо да анулирамо је у току“, рекао је Боднар у интервјуу за агенцију „Украинформ“, који је објављен у понедељак.

Он је додао да власти приликом раскида споразума не предузимају „радикалне и емотивне“ кораке, јер би то могло да нашкоди Украјинцима који живе у Русији.

Боднар је такође рекао да је приликом раскида споразума неопходно поштовати све процедуре, како не би дошло до двоструког тумачења докумената.

Раније је Украјина једнострано раскинула низ споразума с Русијом и Заједницом независних држава (ЗНД). Од 1. априла 2019. године истекао је Споразум о пријатељству, сарадњи и партнерству између Русије и Украјине.

Врховна рада Украјине је у јануару 2015. године усвојила изјаву у којој се Русија назива „земљом-агресором“. Кијев је више пута оптуживао Москву за мешање у послове Украјине.

Русија то негира и такве оптужбе назива неприхватљивим. Из Москве су више пута изјављивали да Русија није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу.

Спутњик