Украјина у старом маниру: Наставићемо да раскидамо споразуме с Русијом

Украјина спроводи ревизију билатералних споразума са Русијом и намерава да настави да раскида таква документа, изјавио је заменик министра иностраних послова Украјине Василиј Боднар.
Украјина у старом маниру: Наставићемо да раскидамо споразуме с Русијом

„Пре рата имали смо 453 потписана билатерална споразума. На снази тренутно остаје око 300 докумената, али даља ревизија онога што можемо да анулирамо је у току“, рекао је Боднар у интервјуу за агенцију „Украинформ“, који је објављен у понедељак.

Он је додао да власти приликом раскида споразума не предузимају „радикалне и емотивне“ кораке, јер би то могло да нашкоди Украјинцима који живе у Русији.

Боднар је такође рекао да је приликом раскида споразума неопходно поштовати све процедуре, како не би дошло до двоструког тумачења докумената.

Раније је Украјина једнострано раскинула низ споразума с Русијом и Заједницом независних држава (ЗНД). Од 1. априла 2019. године истекао је Споразум о пријатељству, сарадњи и партнерству између Русије и Украјине.

Врховна рада Украјине је у јануару 2015. године усвојила изјаву у којој се Русија назива „земљом-агресором“. Кијев је више пута оптуживао Москву за мешање у послове Украјине.

Русија то негира и такве оптужбе назива неприхватљивим. Из Москве су више пута изјављивали да Русија није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу.

Спутњик

Коментари: