Украјинска војска грешком оборила малезијски боинг?

У Холандији је настављено суђење поводом пада малезијског авиона на лету МХ-17, а одбрана једног од оптужених је изнела тезу да су украјински војници могли да оборе авион грешком, као што је био случај са руским авионом Ту-154 2001. године изнад Црног мора.

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“ полетео је из Амстердама за Куала Лумпур 17. јула 2014. године и срушио се у близини Доњецка. Погинуло је 298 особа.

За трагедију је осумњичено троје Руса и један држављанин Украјине.

„Данас желимо да говоримо о сценарију према којем је авион могао да буде оборен украјинском ракетом ‘бук’. Јуче је било речи о другом сценарију, да се ради о војном авиону. Али, ми не знамо одговор на то питање и зато разматрамо опцију да ли је то био у питању ‘бук’ и да ли је припадао Украјини“, навела је адвокат Сабина тен Дусхате.

Она је додала да је очигледно, иако холандско тужилаштво сматра тај сценарио немогућим, да је украјинска војска имала приступ великој количини оружја, укључујући ракете 9М38 и 9М38М1.

„Питање је да ли је Украјина имала мотив или да ли је то била грешка. Украјинска војска је то могла учини грешком, као што се десило 2001. године са авионом компаније ‘Сибир’ који је летео изнад Црног мора“, навела је она.

Тај авион летео је из Тел Авива у Новосибирск и ненамерно је оборен изнад Црног мора ракетом коју је испалила украјинска војска током обуке. Погинуло је 78 путника и чланова посаде.

Спутњик