Српска гарда продефиловала Црвеним тргом /видео/

На московском Црвеном тргу данас је величанственом Парадом победе обележена 75. годишњица победе над фашизмом у Другом светском рату. У парадном строју били су и Гардисти Војске Србије.

Српска гарда продефиловала Црвеним тргом /видео/

Под заставом Републике Србије, предвођени командантом гардијског батаљона потпуковником Драганом Јаковљевићем, пред очима читавог света одали су пошту херојским прецима који су своје животе уткали у слободу у којој данас живимо.

У парадном строју било је 75 српских гардиста, симболизујући исто толико година од тријумфа над фашизмом у Другом светском рату, саопштили су из Министарства одбране Србије.

На почетку параде смотру свих јединица извршио је руски министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу и предао рапорт руском председнику и врховном команданту Владимиру Путину.

Председник Путин рекао је да се данашња парада одржава у част „изузетног поколења победника који је одредио исход Другог светског рата“.

„Никада нећемо заборавити допринос наших савезника у постизању победе. Поштујемо храбре борце оружаних снага свих држава антихитлеровске коалиције и све борце против нацизма који су се храбро борили у земљама Европе“, истакао је председник Руске Федерације.

Корацима победника Црвеним тргом продефиловало је 13.008 војника из пешадијских ешелона Оружаних снага Руске Федерације и још 13 земаља, међу којима и ешелон Гарде Војске Србије.

Поред Гарде Војске Србије, на Паради победе учествовале су и јединице оружаних снага Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Кине, Молдавије, Монголије, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

Спутњик

Коментари: