Амерички радикали у Хонг Конгу принуђени да се крију

Најмање 200 хонгконшких екстремиста који су учествовали у антивладиним нередима уз подршку САД-а сада се настањују на Тајвану, непризнатој републици коју подржава Вашингтон,преноси Гардијан.

Амерички радикали у Хонг Конгу принуђени да се крију

Према извештајима медија, од прошлог лета, тајванске власти почеле су тајно прихватати радикале који делују у Хонг Конгу у интересу Сједињених Држава. Овде живе на туристичким визама, које се редовно ажурирају.

„Демонстранти више не могу помоћи Хонг Конгу, па можемо извести своје снаге у иностранство“, рекао је новинарима један од бегунаца, који није открио своје име, јер је у Хонг Конгу починио злочине и плаши се кривичне одговорности.

Такође је позвао остале земље да бојкотују даљу економску сарадњу са Хонг Конгом, који је до сада био један од светских финансијских центара.

Према писању Гардијана, проамеријски екстремисти су први пут требали уточиште након што су прошлог љета потукли хонгконшки парламент. Обезбедили су им „место за евакуацију“ у Тајвану. Као што знамо, Кина непризнату републику сматра делом истоимене провинције, а Сједињене Државе користе је за ескалацију тензија у региону.

Њуз Фронт

Коментари: