Америка употребила тајно оружје у Сирији

Америчке снаге за специјалне операције употребиле су тајну ракету која „садржи у себи средњовековну суровост и напредне технологије“ за убиство сиријског лидера „Ал Каиде“ Халеда ел Арурија.

Америка употребила тајно оружје у Сирији

Амерички чиновници и представници „Ал Каиде“ потврдили су ликвидацију Халида ел Арурија – фактичког лидера терористичке групе „Хурас ад-Дин“, сиријске филијале „Ал Каиде“. Операција ликвидације терориста била је изведена 14. јуна у Идлибу.

„Начин на који је умро био је запањујући“, пише лист „Њујорк тајмс“, истакавши да је за ликвидацију милитаната била искоришћена тајна ракета.

Ради се о ракети класе „ваздух-земља“(Hellfire), која је лансирана са дрона. Ракета је имала бојеву главу без експлозива. Уместо да експлодира, горњи део возила Халеда ел Арури је био дигнут у ваздух са десет килограма метала.

„Ако није погинуо од удара ултрабрзе гранате, друга карактеристика ракете је то скоро сигурно урадила: шест дугих оштрица које су се отвориле неколико секунди пре удара исекле би све на свом путу“, пише лист.

Ракета Hellfire, позната као R9X, направљена је за време председника Барака Обаме како би се смањио број жртава међу цивилима и смањила штета током америчке борбе са терористима у Авганистану, Пакистану, Ираку, Сирији, Сомалији и Јемену.

Спутник

Коментари: