Гласање о амандманима на Устав Руске Федерације активно се омета из иностранства

Лажне информације о изменама Устава РФ биће разматране на седници посебне комисије Савета Федерације.

Гласање о амандманима на Устав Руске Федерације активно се омета из иностранства

Привремена комисија Савета Федерације о заштити државног суверенитета и спречавању мешања у унутрашње ствари Руске Федерације ускоро ће објавити расположиве податке о ширењу лажи о променама Устава међу становницима земље. То је за Њуз.ру изјавио његов председавајући, заменик шефа Одбора Савета Федерације за међународна питања Андреи Климов. Раније је Николај Патрушев, секретар Савета безбедности Руске Федерације, такође најавио активирање страних непрофитних организација уочи све руског гласања. Међутим, стручњаци које је анкетирао Њуз.ру оцењују такве изјаве двосмислено. Сигурно постоје покушаји утицаја на стране невладине организације на предстојеће гласање за Устав, али данас нема претеране активности страних агената, сматрају они.

Постоје лажи, али постоје и стварни проблеми

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев рекао је да поседује информације о интензивирању рада страних и про иностраних невладиних организација које намеравају да изазову националистичка и сепаратистичка осећања у очекивању све руског гласа за измене Устава Руске Федерације.

Према председавајућем Привремене комисије за заштиту државног суверенитета и спречавање мешања у унутрашње ствари Руске Федерације, Андреја Климова, Патрушевљева изјава у потпуности је у складу са информацијама које има привремена комисија. Парламент напомиње да су напади на Устав почели зимус, у јануару, када је руски председник Владимир Путин дао изјаву Савезној скупштини. А сигнал је дао Глас Америке, који је почео да објављује тезе, па чак и не у име руских држављана, већ од њихових стручњака који су рекли да све то није потребно, појавиле су се речи попут „уставног пуча“ и тако даље. подсетио је.

„Наше разне такозване НВО одмах су почели да улазе у игру. Патрушев зове неке организације, али то је далеко од свих који су оживели. Поред тога, повезани су ресурси неких чланова Парламентарне скупштине Савета Европе, посланика Европског парламента. Односно, у иностранству је почео прилично масовни посао. Чак и тада, у марту, а затим у априлу, одржани су састанци наше комисије на којима смо обраћали пажњу на све те чињенице. А у годишњем извештају, који се финализује, постоји читав одломак посвећен читавој овој причи са Уставом. „

Сенатор такође напомиње да, по правилу, протестне активности у Русији почињу од маја до јуна, односно уочи јединственог дана гласања, који се обично одржава почетком септембра.

„Налет такозване протестне активности започиње, као да је таласом руке, и ту се већ нешто вуче. Без обзира на то шта се догађа, све је увучено у овакав подстицај на протесте. Раније су дипломате, углавном америчке, активно учествовале у томе, али надам се да су се од тога и научили “, рекао је.

Климов је обећао да ће ближе планираним догађајима профилни одбор Савета Федерације повећати активност свог рада и до гласања ће његови стручњаци дати све потребне изјаве.

„Већ смо развили акциони план, а у овом плану рада постоји и рад међу становништвом – тако да људи схвате где постоје лажи, где има утицаја споља. А где постоје заиста проблеми које они, као носиоци суверенитета, морају сами да реше “, објаснио је сенатор.

Поред тога, према Климову, морате обратити пажњу на материјал западних земаља, које дају изјаве о текућим домаћим политичким процесима у Русији.

„Из Америке нам кажу да је све руско гласање и да би међународно право требало да превлада над руским, као и око председничких избора. Дакле, на све ове три теме постоје врло једноставни одговори – у САД-у међународно право никад није превладало над националним правом и није на њима да дају било какве изјаве. Амерички устав и његови амандмани никада нису усвојени на референдуму и гласању, усвојила га је мала група људи. Што се тиче услова, устав није тај ко одређује ко мора бити или не бити кандидат, већ изборни процес “, додао је парламентарац.

Делити на два

Међутим, у стручној заједници се такве изјаве сматрају двосмислено. Дакле, према директору Института за савремени развој Дмитрију Солоникову, ситуација у Русији је компликована са различитих становишта и сигурно постоје покушаји да се утиче од стране НВО на предстојеће гласање за Устав. Међутим, како је стручњак изјавио у разговору за Њуз.ру, данас нема претеране активности страних агената:

„Они су се показали прилично активно током 2014–2015, током погоршања ситуације са Украјином, а такође се активно манифестују у позадини суђења у Хагу у случају боинга који се срушио на Украјину. Али не бих рекао да је ситуација са амандманима на Устав снажно ван контекста пропагандне машине која у Русији ради на штету страних средстава. Наравно, у току је рад – то је природна ситуација, али проблем је много озбиљнији „.

Према речима стручњака, пре свега се ради о психолошком стању становништва наше земље после епидемије и информативне кампање коју су руске власти спровеле у вези са пандемијом и карантином.

„Психолози бележе не баш здраво психолошко стање руског друштва – велики степен агресије, депресивних стања, губитак будућих оријентација, дезоријентација у друштву. А у складу с тим, усвајаће се амандмани на Устав, до којих је од самог почетка постојао двосмислен став “, рекао је.

Солоников је такође напоменуо да се највећи део питања становништва око амандмана састоји у такозваном другом пакету, који су формирали друштвени активисти, активисти и представници странака.

„Чини ми се да би те амандмане требало поделити у два дела: први је оно што је председник предложио, све је јасно, разумљиво и логично у односу савезних власти, улози регионалних власти, социјалним давањима. И друго – огроман број амандмана које су покренуле грађанске активисткиње, невладине организације, странке. Управо су у овим амандманима сви збуњени. А ситуација када ће све амандмане усвојити једна велика маса, то је својеврсна потешкоћа “, приметио је експерт.

Подсетимо, раније је шеф државе на дан гласања одлучио за измјене Устава Руске Федерације. 1. јула, и у року од седам дана пре тога, сваки становник земље у било којем формату погодном за њега моћи ће да се одлучи – за то ЦИК Руске Федерације организује пуно гласачких места, укључујући кабине у парковима и на околним територијама. Поред тога, у две регије планирано је да се гласа за амандмане на мрежи – у Москви и Нижњем Новгороду.

Саид Кондратјев/Њуз.Ру

Коментари: