Објављене нове оптужбе против Асанжа

Министарство правосуђа САД објавило је данас оптужницу којом оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа терети да је покушавао да врбује хакере на конференцијама у Европи и Азији који би му могли осигурати страницу са поверљивим информацијама и да се удруживао са члановима хакерских организација.

Британски новинар: Било је узнемирујуће слушати Асанжа

У оптужници нема додатних оптужби сем 18 тачака које је Министарство правосуђа отпечатило прошле године, али тужилаштво истиче да указује на напоре Асанжа да добије и објави поверљиве информације што је основ кривичне пријаве са којом се већ суочава.

Осим врбовања хакера, оптужница терети Асанжа и за удруживање са члановима хакерских групација познатих као „ЛулзСек“ и „Анонимус“.

Тужилаштво тврди да је Асанж сарађивао и са седамнаестогодишњим хакером који му је дао информације украдене из банке и да је дао директиву да му украде додатни материјал, укључујући аудио-снимке вишерангираних званичника администрације.

Асанжов адвокат Бери Полак рекао је да „неуморно државно гоњење Џулијана Аснжа представља опасну претњу по новинаре било где и по права јавности“.

„Данашња оптужница је ново поглавље у напорима америчке Владе да увјери јавност да је њихов прогон Асанжа заснован на нечему другом сем објаве истините информације“ – нагласио је Полак, додајући да оптужница терети Асанжа за кршење Закона о шпијунажи на основу објава „Викиликса“ којим су обелодањени ратни злочини које је извршила америчка администрација.

Асанж је ухапшен прошле године након што је избачен из Амбасаде Еквадора у Лондону, где се склонио како би избегао депортацију у Шведску због оптужби за силовање и сексуални напад.

Оснивач „Викиликса“ бори се против депортације у САД гдје би се суочио са оптужбама за шпијунажу повезаним са објављивањем докумената 2010. године о операцијама америчке војске у Авганистану и Ираку.

Он се суочава са затворском казном у трајању од 175 година уколико би био проглашен кривим.

РТРС