Српски министар изнервирао Украјину

Амбасада Украјине у Београду бурно је реаговала на изјаву српског министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића који је указао на покушаје да се присталице украјинског нацисте Степана Бандере представе као жртве Другог светског рата, преноси РТВ.

Српски министар изнервирао Украјину
Ненад Поповић (фото: Лола Ђорђевић)

Поповић је изјавио да Србија никада неће прихватити срамотне покушаје прекрајања историје чији је циљ да се српски и руски народи представе као агресори, а нацистички злочинци и окупатори као жртве.

„Они који су стали на страну нациста у Другом светском рату – хрватске усташе, украјински ‘бандеровци’ и албански балисти – сада се представљају као жртве и постају савезници оних који желе да виде Србију и Русију као покорене, ослабљене и распарчане, као пре 75 година“, рекао је српски министар.

Украјинске дипломате су оцениле изјаву Поповића као грубо мешање у унутрашње послове Украјине као и исмевање сећања на осам милиона Украјинаца који су погинули у Другом светском рату. Дипломате су апеловале на министра да не дира украјинску историју, преноси РТВ.

Спутник

Коментари: