Договорили смо са СПЦ престанак литија: Црногорски епидемиолози о забрани окупљања

Директор Института за јавно здравље Црне Горе, епидемиолог др Бобан Мугоша казао је да је Национално координационо тело за заразне болести одржало састанак са представницима три највеће верске заједнице у Црној Гори и да је са представником Српске православне цркве у Црној Гори договорен престанак одржавања литија.

Национално координационо тело забранило је верска и политичка окупљања на отвореном, чиме су практично забрањене литије. Верски скупови могући су само на површинама које припадају храмовима.

Мугоша је рекао да је тренутни задатак да се обузда ширење вируса у општинама у данима када Црна Гора жели да отвори своје границе, преносе „Вијести“.

Додао је да мора да се води рачуна о здрављу, и када је у питању вирус, али и о здрављу економије.

„Економија се може покренути само у отвореној земљи и морамо прихватити да се границе отварају“, навео је директор Института.

Први талас је прошао успешно, додао је Мугоша, али тренутно стање је повратак уназад.

„Било је за очекивати, дошло је до опуштања, посебно када 40 дана нема локалне трансмисије. Упркос свим упозорењима, преовладало је веровање да ће нас вирус заобићи. Услед опуштања дошло је до нечега чему се нисмо надали, а то је да један број људи, чини ми се, олако и неодговорно отишао у подручја гдје је велика концентрација људи где је било очигледно да ће доћи до инфицирања“, истакао је Мугоша.

Он је додао да је почетку било 90 одсто импортованих случајева, а сада се дешава локална трансмисија.

 

 

Спутњик