Немачка припрема одговор ако САД уведу нове санкције против „Северног тока 2“

Немачка припрема мере у случају да САД уведу нове санкције против гасовода „Северни ток 2“, сазнаје агенција „Блумберг“ позивајући се на неименоване изворе из власти.

Како се наводи, реч је о плану немачке канцеларке Ангеле Меркел, која разматра могућност да то буде координисана акција целокупне Европске уније.

„Блумберг“ подсећа и на недавни извештај Министарства за економски развој Немачке у којем се наводи да би нове америчке санкције могле да погоде не само немачке и европске компаније, већ и државну службу.

Почетком јуна предложен је закон о санкцијама против „Северног тока 2“, а реч је о проширењу већ постојећих ограничавајућих мера.

Након те најаве огласио се Бундестаг, који је позвао да се уведу реципрочне мере против америчких сенатора који су изнели овај предлог.

Поред тога, једна од реципрочних мера која се могла чути у Берлину била је и да би Немачка могла да уведе дажбине на увоз америчког гаса у случају да се притисци Вашингтона на реализацију пројекта изградње „Северног тока 2“ наставе.

 

Спутњик