Црна Гора осудила Скупштину РС због Декларације о СПЦ

Министарство спољних послова Црне Горе осудило је одлуку Народне скупштине Републике Српске да усвоји Декларацију о заштити права Српске православне цркве (СЦП) на слободно исповедање вере и права на њену имовину у Црној Гори.

Црна Гора осудила Скупштину РС због Декларације о СПЦ

Из црногорског министарства су казали да тај акт представља грубо мешање у унутрашње ствари Црне Горе и навели да ће, због усвајања Декларације, амбасадор Босне и Херцеговине у Подгорици бити позван на разговор у министарство.

„Декларација садржи неутемељене и нетачне тврдње које, по већ добро познатом сценарију из претходног периода, а под изговором угрожености положаја СПЦ у Црној Гори, њеног свештенства, као и српског народа у Црној Гори, имају за циљ изазивање подела и политичке нестабилности у Црној Гори“, наводе у министарству.

Упозорава се и да је реторика коришћена током заседања у Народној скупштини Републике Српске обиловала националистичким и антицрногорским ставовима као и грубим увредама на рачун највиших црногорских званичника.

„Као што смо више пута до сада поновили, Закон о слободи вјеросповјести је дуго, темељно и промишљено припреман. Усаглашен је са највишим међународним стандардима, почев од релевантних Конвенција Уједињених нација, преко Европске конвенције о људским правима с пратећим протоколима Европског суда за људска права, до смерница и мишљења Венецијанске комисије. Он ни на који начин не ускраћује вјерске слободе у Црној Гори, нити право коришћења цркава и манастира од СПЦ и њених вјерника, који су их и до сада слободно користили. Све остале тврдње представљају грубу манипулацију“, казали су из министарства.

Коментари: