Новинар објаснио због чега је молдавски председник критикован након повратка из Москве

Путовање Игора Додона у Москву на Параду победе омогућило је Кишињеву још једну прилику да добије финансијску подршку Русије, што није спречило прозападне снаге да критикују молдавског председника.

Новинар објаснио због чега је молдавски председник критикован након повратка из Москве

Како је Њуз Фронт раније објавио, молдавска опозиција блокирала је могућност добијања руског зајма преко Уставног суда, иако су га чак и прозападњачки политичари касније назвали профитабилним и неопходним.
Ипак, када се молдавски председник Игор Додон вратио из Москве са вестима да ће се преговори о зајму од 200 милиона евра наставити, почели су га жестоко критиковати.

Валериј Демидетски, новинар и шеф представништва агенције ТАСС у Молдавији, верује да проблем није у кредиту, већ у самој чињеници Додоновог присуства на Паради победе.

„Разумем зашто га тако жестоко критикују они који сједе с нама на грантовима и другим иностраним материјалима. Њихови заштитници у многим европским земљама желе да брзо заборавимо рат. Јер су се многе од ових држава неколико дана опирале Хитлеру, а затим су му помогле у нападу на СССР. Претварали су се да не знају ништа о логорима смрти, где су милиони људи, укључујући жене и децу отровани гасом, палили у пећима, а СС лекари су вршили експерименте на њима, “каже он.

Новинар је истовремено напоменуо да су чак и у совјетским уџбеницима историје „бесрамно скривали истину“ о томе како су Румунија, Мађарска, Чешка, Словачка, Хрватска, Данска, Финска послале стотине хиљада војника против СССР-а.

Њуз Фронт

Коментари: