Вучић за Политико: Дијалог мора да се настави упркос предлогу оптужницe против Тачија

Председник Александар Вучић изјавио је за портал „Политико“ да дијалог са Приштином мора да се настави, упркос предлогу оптужнице за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија.

Вучић за Политико: Дијалог мора да се настави упркос предлогу оптужницe против Тачија
Александар Вучић (фото: Лола Ђорђевић)

Александар Вучић је у интервјуу који је дао јуче током боравка у Бриселу, где је имао састанке са лидерима ЕУ, рекао да не жели да коментарише сам предлог оптужнице Специјалног суда против Тачија, али је истакао да жели покретање дијалога уз посредовање ЕУ о односима Београда и Приштине, који је у застоју више од годину дана.

ЕУ је, подсећа Политико, сигнализирала да намерава да рестартује дијалог у јулу.

„Не желимо да потпаљујемо још више политичке или физичке сукобе између Срба и Албанаца, а то је и најбољи начин да зашитимо сигурност и безбедност Срба који живе на Косову“, рекао је Вучић на питање о оптужници против Тачија.

Напоменуо је да Београд треба да настави процес дијалога са било ким кога албанска страна изабере за свог представника.

„Мора да се настави. У противном, шта би могло да се деси? Шта би била перспектива читавог региона?, запитао је Вучић.

На питање да ли ће се састати са Тачијем ако он буде укључен у разговоре, Вучић је рекао да то не зависи од њега. „Увек могу да кажем да нећу да разговарам са неким ко је оптужен за ратне злочине, али нисам ја тај, то ће изабрати албански лидери, то зависи од њиховог народа“, објаснио је председник.

Када је реч о европским интеграцијама, Вучић је рекао да је његов циљ да Србија постане чланица ЕУ 2026. године, а да разговоре заврши 2024. године.

На питање да ли има икакве сумње у циљ чланства у ЕУ и да ли би уместо придруживања можда радије бирао блискост са ЕУ, Вучић је одговорио: „Истину да кажем, ми би желели да постанемо чланица клуба“.

РТС/Танјуг

Коментари: