Атавистички крик адвоката Беладе је јаук шефа режима

Ових дана се јавности приказао накострешени опскурни адвокат Никола Белада, предсједник некаквог Црногорског збора, са ауторским текстом шовинистичке провинијенције и ошашављене реторике. (1)

Атавистички крик адвоката Беладе је јаук шефа режима

Тим текстом је адвокат Белада продемонстрирао јавности да му је пукла идеолошка канализација у глави, па би било лијепо да се јави адекватном сектору комуналне службе да му укаже „прву помоћ“ у биједи која га је задесила.

Иначе, основна карактеристика напаљених ликова из тога “квазицрногорског збора” је интелектуални кукавичлук, јер се није десило да је ико икад од њих смио изаћи на јавну полемику неистомишљеницима, што говори о неутемељености онога што пласирају јавности.

Литије узбуркале несојски муљ и талог друштва

Сљедећа карактеристика, на брзину склепаног “Црногорског збора” је – глумљење силе скривене иза приче о “појави четника”, која им је потребна да би овај “збор интелектуалних страшигуза” добио подршку грађана исламске вјероисповијести јер међу православним народом Црне Горе, Србима и Црногорцима, те подршке немају.

Наравно да су величанствени молебани и литије, у којима су учествовале стотине хиљада Срба и Црногораца Црне Горе, узбуркале несојски муљ и талог којем припадају ликови попут адвоката Беладе, новинара Шофранца, Шуковића и Чукића, режисера Сошића, историчара Батрићевића и сличних тумарала који су изгубили идеолошке и све моралне оријентире.

Зато није ни чудо да Белада молебане и литије види као “полигон за клерофашизам, четништво, великосрпски национализам, отимање територија, негирање црногорског народа, увођење светосавља у духовност овог народа, пропагандни психолошки рат, манипулацију народом (посебно рањивом популацијом), лажима”. (1)

Нити једног тренутка овај опскурни лик није споменуо да сатанистички Закон о вјероисповијести крши седам Чланова Устава Црне Горе, нити да тај закон не важи за Исламску вјерску заједницу и Римокатоличку цркву с којима је држава потписала посебне уговоре.

А прије свега, тај закон крши кључни Члан 14 Устава Црне Горе да су вјерске заједице равноправне и да је држава одвојена од Цркве.

Дакле, тим спорним законом су вјерске заједнице постале нервноправне, а држава се на дрски и монстрозно пљачкашки начин умијешала у дјела Православне цркве, што је недопустиво.
И гдје је ту прича о “патриотизму” када се сопствени Устав од стране оваквих “партиЈота” баца “под задњицу”?!

Да се разумијемо, суспендовање Устава значи отворени пуч послије којег држава функционише по законима џунгле, којој су спикери џунглаши попут адвоката Беладе и њему сличних.

Литије па масовна подршка грађана разних специјалности

Оно што је подстакло адвоката Беладу да се излудира својим примитивним памфлетом је страх шефа режима од неумитних промјена које се дешавају у друштву, а које је немогуће зауставити.
Тачније, атавистички крик Беладе је јаук шефа режима, који се политички и идеолошки изгубио у насртајима на Митрополију и православне Србе и Црногорце.

Тако је шеф режима, окружен идеолошким и моралним отпадом друштва, дефинитивно потонуо у својим кошмарним халуцинацијама.

Да није тако, не би се десило да ДПС незнавеним, глупим и острашћеним саопштењем насрне на 41. никшићког љекара који су учествовали на литији у Никшићу, што је покренуло лавину подршке свих слојева друштва Црне Горе – која се без престанка шири и којој краја нема.

Јер, од 41 никшићког љекара, подршка литијама је експресно нарасла на 118 величанствених и часних никшићких љекара.

Никшићке љекаре је потом подржало 59 љекара и медицинских радника из Берана, потом 109 љекара из Црне Горе који раде у Србији, затим 221. љекар из Подгорице да би списак већ прешао 500 љекара и медицинских радника Црне Горе који дају подршку преовладавању здравог разума.

Деветог марта ове године је подршку литијама дало скоро 60 универзитетских професора, које су режимски медији и штакори новинарства сатанизовали, да би се већ сада та подршка раширила на 122. магистра и доктора наука Црне Горе.

Подршку је дало 178. просвјетих радника Подгорице а потом 191. просвјетни радник Бара, при чему се та подршка шири по другим градовима брзином свјетлости.

Подршку је дало 116. студената Правног факултета и 111. студената Грађевинског факултета у Подгорици, 75. студената Факуптета политичких наука Универзитета Црне Горе и 196. студената из Бијелог Поља, да би цифра подршке сада достигла 1.116. студената из Црне Горе, а списак се даље проширује

Апел да се престане са прогоном СПЦ и протјеривањем свештеника потписало је 111. новинара из Црне Горе разних националности

Придружило се и 134. никшићких спортиста, освајача балканских, медитеранских, европских и свјетских медаља, учесника Олимпијада носилаца највећих признања из области спорта.

Више од хиљаду Улцињана, међу којима је и око 70 Албанаца, потписало је у Улцињу петицију подршке оцу Синиши Смиљићу, зато што је против протојереја Смиљића, улцињског пароха, недавно покренут поступак отказивања боравка у Црној Гори гдје живи од своје 15 године.

Белада у стању метастазе логике и памети

Адвокат Белада, портпарол тамне стране личности шефа режима и предсједник некаквог олињалог „Црногорског збора“, у свом шовинистичком тексту каже сљедеће:

“Црногорски збор нема дилему што треба радити и што ће се радити након укидања мјера НКТ-а. Добили смо подршку од чланства да четврком и неђељом организујемо зборове у многим градовима Црне Горе. На зборовима ћемо дати подршку примјени Закона о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница.

Такође ћемо аргументовано изнијети податке који указују да се ради о закону који је у складу са међународним стандардима. На збор ће бити позвани чланови, Црногорци и сви грађани којима је интерес држава Црна Горе.

Зборови ће се одржавати у близини храмова. За очекивати је и присуство у храмовима Риста Радовића и његових војника, па ето и прилике да и једни и други изађемо на црту. Ми смо спремни, без обзира колико нас је бројчано.” (1)

Белада је нешто побркао или лукави. Као прво, он мора да изађе на полемичку црту и медијске полемичке дуеле, да би се видјели ти његови “аргументоване подаци”, јер се то тако ради.

Или Белада мисли да ће пријетњом ометања молебана и литија, те евентуалним изазивањем инцидената уз помоћ својих јадних пуноглаваца, показати своје “аргументе и тезе”?

Збиља, како се подршка литијама и Митрополији шири, да ли можда Белада жели да се са својим “зборовцима” сусретне на улици и “поприча аргументовано” са 400 љекара и 134 никшићка спортиста?

Или да предложи сусрет на неком тргу са неколико стотина магистара, доктора наука и просветних радика?

Можда жели у парку „аргументима причати“ сa 115 новинара и 1.116 студената који су дали подршку литијама и Митрополији?

Да ли овај адвокатски лик уопште зна шта је рекао, и какав ће му одговор на таква трабуњања доћи?

Све су прилике да је адвокат Белада умислио да је командант преторијанске гарде шефа режима, па у својим заносима и илузијама сикће језиком неадекватности.

Једно је сигурно, православни народ Црне Горе “на страх дизати” не могу опскурни јадници попут адвоката Беладе нити други блавори који сада ходају по мрачним идеолошким ходницима Црне Горе.

Тога филма бити неће, па сада те пријетње лијепо могу, сви чауши режима, “мачку о реп окачити”!

Видјели смо те “изласке на црте” зачињене поганштином

Већ смо видјели та Беладина јадна антилитијска окупљања, њихову реторику и слабо одглумљену ријешеност, али нисмо видјели да умију с било киме разговарати.

Сада могу за часни разговор, полемику или објашњења бирати кога пожеле и свако ће прихватити.

Нека отворе Јавни сервис РТЦГ, које се претворио у медијску стркотину Трећег рајха, па нека изађу на црту ако смију професорима, новинарима, љекарима, студентима, спортистима, докторима и магистрима наука који су ставили свој потпис у заштиту Цркве.
Сви ти људи су подршку давали под својим часним именом и презименом, гдје нема лажи нити преваре.

Мада, адвоката Беладу смо видјели како „прича и разговара“, али са својим јадницима и штакорима на маленим антилитијским скуповима, који су сличили минхенским пивницама.
Уочили смо да шеф режима не смије дати наредбу да се објаве имена и презимена десетак ликова који су “јуначки претукли осамнаестогодишњака” испред Делте, све у делиријуму псеудопатриотизма и под државним барјацима.

Видјели смо бурликање квазипатриотских сподоба и параду кича на прослави Дана независности.

Видјели смо да су се на Дан независности, и седам дана послије празника, над Улцињем вијориле заставе Албаније док су медијски и доушнички пацови шефа режима прогањали тробојке по Црној Гори мрштећи своје фаце.

Видјели смо прерушеног и подмуклог даниловградског полицијског инспектора испред Храма у Подгорици, који је глумећи вјерника гађао своје колеге полицајце кршима да би полиција кренула на народ, али и приватна обезбјеђења у Будви која себе сматрају “државом и законом” изнад државе и закона.

Квазипатриоти који немају ништа људско у себи

Све смо видјели од тих квазипатриота, само нисмо видјели да имају ишта људско у себи.

Они крију своје идентитете и не смију на разговоре и полемике излазити, мислећи да ће њихове напаљене монологе ико нормалан слиједити.

Ликови попут Беладе и режимских идеолошких и медијских штакора представљају око 2 одсто несоја Црне Горе, које народ оправдано назива Милогорцима.

То су они који се хвале како су признали независно Косово против воље 85 одсто грађана Црна Горе а бусајући се у прса, да су “Црногорци”, никад нису смјели осудити прогон 28.000 националних Црногораца са Космета од стране разуларених банди Харадинаја и Тачија.

Управо зато, ако опскурни адвокат Белада и слични имају неке претензије према стотинама хиљада људи који подржавају литије, нека изађу на полемичке дуеле на државним медијима да се виде свачији ставови и аргументи.

Опет, ако желе да се, као апсолутна мањина, обрачунавају без аргумената са позиција некакве силе, за то постоје висоравни у Црној Гори.

Постоји Крново, Бијела Гора, Сињајевина, па нека позову неистомишљенике које третирају непријатељима на дуел силе, по унапријед договореним правилима игре.

И то је часније и боље од сељоберских пријетњи око ометања мирних литија и молебана, које могу износити само тотални несоји и моралне ништице.

Војин Грубач/ИН4С

Коментари: