ЕУ најавила санкције Кини због закона о националној безбедности Хонгконга

БРИСЕЛ – Европска унија је данас изразила жаљење због усвајања кинеског контроверзног закона о националној безбедности Хонгконга и најавила санкције Пекингу.
ЕУ најавила санкције Кини због закона о националној безбедности Хонгконга

„Жалимо због ове одлуке. Овај закон би могао да озбиљно наруши високи степен аутономије Хонгконга и штетно утиче на независност судства и правну државу”, рекао је на конференцији за новинаре председник Европског савета Шарл Мишел.

Пекинг ризикује „веома негативне последице, посебно по поверење компанија, по углед Кине и перцепцију јавног мњења у Хонгконгу и на међународном нивоу”, рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Европски званичници су имали видео конференцију са председником Јужне Кореје Мун Џае-Ином на којој су размотрили ситуацију у Хонгконгу и тензије на Корејском полуострву.

„Права и слободе становника Хонгконга морају бити у потпуности заштићени”, истакла је председница Европске комисије, јавља Бета.

Одлука Кине „нас много брине”, додала је она и прецизирала да ће ЕУ „у консултацијама са међународним партнерима размотрити како ће реаговати”.

Европски парламент затражио је од ЕУ увођење санкција кинеским лидерима уколико усвоје тај закон. Посланици су такође препоручили „успостављање система ‘спасилачких бродова’ за грађане Хонгконга у случају даљег погоршања људских права и основних слобода”.

Кина је данас званично усвојила контроверзни закон којим ће у Хонгконгу бити формиран биро за истраживање и процесуирање кривичних дела која се сматрају претњом по националну безбедност.

Једини представник Хонгконга у Сталном одбору Националног народног конгреса Кине Там Јиу-Чунг потврдио је данас новинарима да је закон усвојен.

Садржај закона још није објављен, али, како јавља агенција Синхуа, законом се намерава сузбијање „сепаратизма”, „тероризма”, „субверзије” и „договарања са спољним и страним силама”.

Политика

Коментари: