Русија се припрема за Дан морнарице: Ангажовано преко 200 бродова

Преко 200 бродова учествоваће у обележавању Дана морнарице 26. јула, саопштио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Русија се припрема за Дан морнарице: Ангажовано преко 200 бродова

„На свечаностима ће укупно учествовати око 200 борбених бродова разних класа, више од 100 јединица борбене технике, до 80 летелица и око 15.000 војника“, рекао је Шојгу током конференцијског позива.

На главној поморској паради, која ће бити одржана у Санкт Петербургу, учествоваће 46 бродова, моторних чамаца и подморница, а такође и 42 летелице и преко 4.000 војника. Планирано је и одржавање поморских парада у морнаричким базама у градовима Североморску, Балтијску, Севастопољу, Каспијску, Владивостоку и сиријској луци Тартус.

Дан поморске флоте Руске Федерације обележава се сваке године, и то последње недеље у јулу. Успостављен је декретом председника Руске Федерације од 31. маја 2006. године.

Руска војска добила око 800 јединица наоружања

Шојгу је такође изјавио да је од почетка ове година руска војска добила скоро 800 јединица наоружања и војне технике, међу којима је и 58 летелица.

„Наставља се снабдевање новим оружјем војске и флоте. Од почетка године у трупе је стигло 776 главних типова најновијег и модернизованог наоружања, укључујући 58 авиона и хеликоптера, као и преко 140 борбених оклопних возила и 510 вишенаменских аутомобила“, рекао је он.

Руски министар одбране је подсетио да су у састав руске морнарице примљени ракетна подморница стратешке намене „Кнез Владимир“ и два помоћна брода.

Он је истакао да је интензитет борбене обуке руских оружаних снага повећан ове године и да трупе присуствују у свим стратешки важним регионима света и додао да се план борбене обуке спроводи скоро без промене, без обзира на ширење вируса корона.

Спутњик

Коментари: