Вашингтон: Кина даноноћно врши тајна нуклеарна тестирања

Америчка обавештајна служба има доказе да Кина врши тајна нуклеарна тестирања великих размера на највећем на свету полигону у провинцији Синђијанг, саопштио је спрецијални представник америчког представника за контролу наоружања Маршал Билингсли, пише „Тајмс“.
Вашингтон: Кина даноноћно врши тајна нуклеарна тестирања

„Треба да видите шта они раде 24 сата у Лобнору“, изјавио је Маршал Билингсли током видео-конференције са представницима НАТО-а.

По његовим речима, сателитским осматрањем објекта примећено је значајно повећање темпа производње наоружања, „различитих видова ракетних система малог, средњег и великог опсега, балистичких ракета, интерконтиненталних балистичких ракета, мобилних ракета“.

„Они имају пун арсенал ракетних система“, закључио је Билингсли.

Према последњем извештају Стокхолмског института за истраживање проблема мира, до почетка ове године Кина је повећала број нуклеарних бојевих глава са 290 на 320. САД располаже са арсеналом од 5.800 бојевих глава, а Русија 6.375.

Билингсли је сигуран да Кина намерава да се такмичи са Русијом и САД по нуклеарним потенцијалом.

„Очигледно да желе да постигну неки нуклеарни паритет како са САД, тако и са Русијом, независно од тога да ли ће тај паритет бити квалитетан од самог почетка или, можда, само квантитативан“, сматра специјални представник.

Спутњик

Коментари: