„Обуздати Русију“: Трамп одобрио план о премештању америчких снага из Немачке

Амерички председник Доналд Трамп одобрио је план о премештању 9,5 хиљада војника из Немачке. Они ће бити дислоцирани у циљу „обуздавања Русије“.
„Обуздати Русију“: Трамп одобрио план о премештању америчких снага из Немачке

„Министар одбране (Марк Еспер) и председник Здруженог комитета начелника штабова америчке војске (Марк Мили) јуче су информисали председника о плановима премештања 9,5 хиљада војника из Немачке. Одобрени предлог не само да одговара директиви председника, већ ће и појачати обуздавање Русије, пружиће гаранције савезницима, побољшаће стратешку и оперативну флексибилност Америке у Европи“, саопштио је портпарол Пентагона Џонатан Хофман.

Истиче се да ће министар и председавајући Здруженог комитета начелника штабова одржати брифинге у одговарајућим одборима Конгреса на ту тему.

Како је „Вол стрит џорнал“ раније известио, администрација Доналда Трампа је наложила Пентагону да до септембра из Немачке повуче минимум 9,5 хиљада војника. У указу који је потписао Трампов саветник за националну безбедност Роберт О` Брајан се такође захтева да смањи укупан број америчких снага у тој земљи до 25 хиљада.

Истовремено, пољски портал „Газета правна“ пренео је да ће САД пребацити у Пољску не једну, него две хиљаде војника. Како се истиче, САД „планирају да у Пољску пребаце око 30 ловаца Ф-16“.

Тренутно је у Немачкој стационирано 52.000 припадника америчких снага, а према речима неких званичника, одлука Вашингтона има за циљ да казни Берлин због тога што не издваја довољно финансијских средстава за одбрану.

Спутњик

Коментари: