Богати још Богатији: Њујорк Тајмс о сиромашењу Американаца у последњих 30 година

Развој америчке економије није постао показатељ просперитета велике већине грађана САД-а, наводи се у материјалу Њујорк Тајмса.

Богати још Богатији: Њујорк Тајмс о сиромашењу Американаца у последњих 30 година

„У скоро свакој другој земљи са високим примањима људи су постали богатији у последње три деценије и могли су да живе много дуже. Али не у Сједињеним Државама. Упркос чињеници да су просечни приходи порасли, значајан део економских користи отишао је богатима “, пише ЊТ.

Постоји неколико разлога за такве трендове, али најважнији је недостатак политичке моћи међу већином становништва. Публикација напомиње да су се политичке елите удружиле са олигархијским елитама како би „корпорације и богате учиниле моћнијима, а већина радника и њихових породица мање моћнима“.
У том циљу, нарочито је започела борба против синдиката. Студије су показале да је удио синдикалних Американаца опао са 35% средином прошлог века на око 10% сада.

„Смањење је било углавном због тога што су послодавци почели агресивније у спречавању синдиката, а владина политика им је олакшала посао“, наводи се у чланку.

Поред тога, минимална плата у Сједињеним Државама нижа је него у осталим развијеним земљама. Од 2018. године минимална плата Американцима је била нешто мања него у Словенији. У исто време, у Канади, Великој Британији, Француској, Немачкој и Холандији та бројка је била много већа.

„Поред минималне зараде, Сједињене Државе су учиниле мање у борби против растуће корпоративне концентрације. Велике америчке компаније боље су у стању да задрже плату радника који немају увек добре могућности за рад, а такође могу да поставе и веће цене због мање конкуренције “, наставља се у публикацији.

У исто време, здравство се у медијима назива најпроблематичније подручје. Систем је веома бирократски, што га чини неефикасним, међутим, цене лекова, медицинских процедура и посета лекарима у Сједињеним Државама су око 2 пута више него у осталим развијеним земљама.

Њуз Фронт

 

Коментари: