Црногорци тврде: Туристи из региона могу ширити вирус, зато не отварамо границе

Директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша изјавио је данас да Црна Гора није отворила границу са Србијом и осталим земљама региона јер је могућност да дођу туристи велика, а са њима и могућност ширења коронавируса.

Он је на конференцији за медије рекао да је, за разлику од Црне Горе, могућност да држављани региона путовањима угрозе Европску унију мала.

“Зашто ако ЕУ отвара границе за неке земље региона ми то не чинимо? То је везано за могућност да ЕУ неће угрозити долазак туриста тих земље, зато што их је мали број који ће кренути ка земљама ЕУ и могућност је мала за ширење вируса. А могућност да из тих земаља дођу туристи код нас је велика. Исто тако ми смо отворили границе за Шпанију јер не очекујемо велики број туриста из те земље. Значи свака земља процењује и посебно води рачуна о капацитетима и могућностима”, казао је Мугоша на конференцији за медије Националног координационог тијела.

Директор Клиничког центра Црне Горе Јеврто Ераковић је казао да су дани који слиједе пресудни за даљи ток епидемије, и не желе у Црној Гори да имају слике какве долазе из неких других држава.

“Због тога морамо да чувамо себе, да би заштитили себе и оне до себе”, казао је Ераковић.

Он је саопштио да се тренутно у Црној Гори налази 39 особа на болничком лечењу, од тога 14 у Клиничком центру Црне Горе, од којих су два пацијента животно угрожена, седам се лијечи у Бару и сви су стабилно, а у Беранама 18 пацијената, од тога је двоје угрожених.

“Упоређујући податке на данашњи дан, са истим у протеклом таласу епидемије, видимо да имамо много више заражених, и да је пренос вируса много бржи. Као и читав свијет, и Црна Гора мора да научи да живи са вирусом”, казао је Ераковић.

Влада Црне Горе саопштила је јуче да отвара границе за државе Европске уније (ЕУ), али не и границу са Србијом која остаје затворена до даљег. У Црну Гору се не може ући ни из Северне Македоније. У Црну Гору уз негативан резултат ПЦР теста на корона вирус акредитоване лабораторије, стар не више од 48 сати може се ући из Албаније, Босне и Херцеговине, Косова.

У Црној Гори су од средине јуна заражене 252 особе и три су преминуле.

БН РТ