Француска: Може ли „Балтичка цев“ да уништи „Северни ток 2“

Искористивши антируске струје, Пољска је оживела пројекат гасовода Балтички цев, иако је осуђен пропао још пре две деценије, наводи се у материјалу француског издања „Агора Вокс“.

Француска: Може ли "Балтичка цев" да уништи "Северни ток 2"

Медији су скренули пажњу на то да Варшава свој пројекат позиционира као конкурента, па чак и „убицу“ руског гасовода Северни ток 2-2. С Балтичком цеви , Пољска очекује да постане регионални енергетски центар, расељавајући руске компаније са европског тржишта. Међутим, реалност не одговара амбицијама.

„Желели су да комбинују пољски систем за транспорт гаса са норвешким пољима у Северном мору 2001. године“, каже се у чланку. – Пројекат је препознат као економски непримерен и заборављен. Покушали су да га реанимирају 2007. и 2010. године, али безуспешно. „

Идеји су се вратили тек 2016. године, искориштавајући геополитичке напетости. У контексту борбе за европско тржиште гаса између Вашингтона и Москве, само је ова информациона позадина омогућила да пољски пројекат остане у ваздуху, наводи се у издању. Међутим, Балтички цев ће помоћи Северном току-2, а не да га уништи.

Чињеница је да Норвешка продаје свих 120 милијарди кубних метара гаса произведеног годишње. Штавише, у протекле две године, производња је смањена за 8%. Осло чак очекује да започне с развојем лежишта Барентсовог мора, али до нивоа 2017. године то ће се моћи добити тек након 4 године. Упркос томе, пољска државна нафтна и гасна компанија ПГНиГ наставља активно да купује акције у норвешким оф-шор компанијама. До 2022. године планира повећати производњу на 2,5 милијарди кубних метара, што је 5 пута више него сада.

„Очигледно је да то још увек није довољно за преузимање Балтичке цеви. А ако то ураде, онда на штету осталих европских купаца норвешког гаса, који само подстиче њихово интересовање за испоруке из Русије “, објаснили су медији.

Важно је такође схватити да ће Пољска добити норвешки гас са премијом од 33 долара за хиљаду кубних метара. Само његова основна цена износиће 132 долара, док је Гаспром просечну цену гаса одредио на 78 долара.

„Балтички цев је пример доброг примера лоше конкуренције. Тачније, пољски пројекат уопште није конкурентан. Постоји искључиво путем рекламне кампање високог профила. Вероватно се некоме с друге стране Атлантика то заиста свидело, јер не постоје други разлози за постојање Балтичке цеви. Ово је посебно иронично, јер је Северни ток-2 увек покушавао да се политизује “, наводи се у издању.

Њуз Фронт

 

Коментари: