Aвион на батерије: Може да лети 50 минута са два путника (видео)

Словеначка ваздухопловна компанија произвела је први електрични авион на свету који је добио сертификат Агенције за ваздухопловну сигурност Европске уније (ЕАСА), што значи да испуњава безбедносне стандарде.

Авион на батерије, „Пипистрел Велис Електро“, мали је двосед, намењен за обуку пилота. Лети 50 минута, плус резерве, што је типично за употребу у школама летења.

Сертификовани тип значи и да се авион може комерцијално користити без ограничења. Ово је значајан искорак за ваздухопловство у целини, што ће омогућити електрификацију и много већих летелица.

„Пипистрел би ове године требало да испоручи 31 авион ‘Велис Електро’ купцима у седам различитих земаља. Ово је узбудљив пробој на тржиште“, рекао је извршни директор ЕАСА Патрик Ки.

Он је навео да је ово први електрични авион који је ЕАСА сертификовала, али да сигурно неће бити и последњи, јер, како је оценио, авио-индустрија прати нове технологије за смањење буке побољшање одрживости летелица.

У тиму за сертификацију били су стручњаци из надлежних француских и швајцарских институција. Компанија сарађује са Убером у покушају да се уведе летећи такси, пренео је РТС, позивајући се на Ројтерс.