Близу 300 барских професора потписало Апел за заштиту СПЦ

Близу 300 професора, наставника и учитеља из Бара потписало је Апел за заштиту Српске православне цркве у Црној Гори и повлачење спорног Закона о слободи вјероисповијести. Међу потписница је и ранији предсједник општинског одбора ДПС Бара и некадашњи посланик те партије у црногорском парламенту, проф. Марко Милошевић.

Просвjетни радници Бара траже у апелу повлачење спорног Закона о слободи вјероисповјести и прекид прогона Српске православне цркве у Црној Гори, њених црквених великодостојника, свештеника и вјерног народа, оцјењујући да такав однос државе према Цркви као вјековној институцији уништава достојанство државе, стабилност и међународни положај Црне Горе.

Они наводе у апелу да им морална одговорност професије не дозвољава да заћуте и нијемо гледају призоре прогона и сцене хапшења епископа и свештеника у Црној Гори и захтијевају прекид државног насиља над грађанима, јер је, веле, то управо удар на просвету Црне Горе чији су перјаници просвјетитељства били чувари, градитељи, учитељи и светитељи Црне Горе.

„Ми, просвјетни радници, позивајући се на Устав, молимо да се у Црној Гори успoстави владавина правде и права , и заустави дискриминаторски однос државе према Српској Православној Цркви у Црној Гори.

Залажемо се за поштовање права, правде, Устава, вјере, слободе, истине, за поштовање вјерског осјећања и слободу вјерске припадности, за поштовање вјерских и црквених догмата и тражимо повлачење спорног Закона о слободи вјероисповијести, посебно његових неприхватљивих одредби које се односе на отимање имовине Српске православне цркве у Црној Гори.

Вјерујући у истину да онај који зна шта је право, право ће и чинити очекујемо да ће и наш глас којим подржавамо љекаре, правнике, новинаре, студенте и друге слободне грађане, бити допринос проналажењу доброг пута којим смо дужни да достојно ходимо ради имена наших предака и будућности наших потомака“, стоји у Апелу.

 

 

Спутњик,