САД покушавају да ублаже афганистански неуспех на штету земаља Средње Азије

У Вашингтону земље Средње Азије виде као ресурс који се може користити у њиховим војно-политичким кампањама. Због тога они покушавају да их „прераспореде“ од Русије ка Авганистан, рекао је Аждар Куртов, главни уредник часописа „Проблеми националне стратегије“, у коментару за агенцију Спутњик.

САД покушавају да ублаже афганистански неуспех на штету земаља Средње Азије

Он је скренуо пажњу на то колико Сједињене Државе активно агитирају владе Узбекистана, Казахстана, Киргизије, Таџикистана, Туркменистана да учествују у афганистанском регулисању кризе. Наиме, шеф државног одељења Мајк Помпео покренуо је ову тему на конференцији „Средња Азија – САД“.

Посебност ситуације је у томе што амерички стручњаци и политичари, користећи израз „већа средња Азија“, додају Авганистан у регион, мада то није сасвим тачно.

„Циљ такве активности је преусмеравање пет земаља постсовјетске централне Азије на Авганистан, чиме се смањују њихови односи са Русијом“, објаснио је новинар.

Истовремено је нагласио да земље централне Азије никада нису биле уједињене с Авганистаном, а сви претходни покушаји такође су били неуспешни.

„Са историјског становишта, афганистанске и централноазијске републике развијале су се другачије, посебно у време Совјетског Савеза. Ако погледате економске и социјалне аспекте ових земаља, постаје јасно да су захваљујући Русији републике отишле далеко напред“, наглашава Куртов.

Покушаји да се вештачки повежу земље региона са Авганистаном учињени су искључиво у корист Вашингтона, пошто је америчка афганистанска стратегија пропала, а америчка администрација мора некако ублажити овај фијаско. Међутим, визија ситуације у Авганистану у суседним републикама значајно је различита од оне на другу страну Атлантика. Шта год да Вашингтон предложи, оно не узима у обзир стварну геополитичку ситуацију у региону.

Коментари: