САД пребацују кривицу због мале подршке чланству Грузије у НАТО и ЕУ

Подршка уласку Грузије у НАТО и Европску унију слаби и Вашингтон је морао да одговорност пребаци на некога, рекао је бивши помоћник америчког државног секретара и шеф управног одбора америчке невладине организације „Фондација слободна Русија“ Давид Крамер у интервјуу за украјински лист „УНИАН“.

САД пребацују кривицу због мале подршке чланству Грузије у НАТО и ЕУ

Према његовим речима, проблем је што је Грузији, попут Украјине, 2008. године на самиту НАТО-а у Букурешту обећано чланство у тој алијанси. Истовремено, нико није прецизирао када ће тачно земље постати део западног војног блока, а ни после 12 година није примећен напредак. Крамер наглашава да су за то одговорне саме западне елите, али то не желе признати.

„У Грузији, која је међу земљама региона најближа Сједињеним Државама, подршка идеји за придруживање Европској унији и НАТО-у опада, земља гледа на перспективу приближавања Русији“, објашњава дипломата. – [Због тога] је покренута кампања у САД како би представили Иванишвилија као Путиновог савезника. Изгледа да су овај пут претерали“.

Ради се о томе да су  амерички законодавци почели да говоре о руској прошлости Бидзини Иванишвили, лидеру владајуће странке у Грузији, која се сматра „кумом“ земље.

„Господин Иванишвили треба да разуме да је будућност Грузије на Западу. То мора да разуме и сам Запад. Сви морамо много боље да радимо на продубљивању односа између Грузије и Запада, тако да Грузија не би мислила да јој је једина опција приближавање Москви“, каже Крамер.

Такође је напоменуо да би притисак на Иванишвилија могао да буде повезан са кампањом лобирања у Вашингтону. Како је Њуз фронт раније објавио, републикански конгресмен Маркуане Мулин оптужио је Иванишвилија за покушај протеривања америчког бизниса из Грузије. Законодавац је чак тражио санкције против Иванишвилија у вези с тим.

Према Крамеру, америчке компаније би се могле окренути лобистичким фирмама које сада промовишу своје грузијске интересе у Васхингтону.

„Унајмите фирму за лобирање, која, нажалост, има у изобиљу. Плаћате им да покрену ваша питања на Капитол хилу, да се чује ваш став“, објашњава он.

Подсетимо, у јуну, у оквиру кампање против лидера партије Грузијски сан Бидзине Иванишвили, група америчких конгресмена затражила је од Беле куће да уведе санкције против политичара из Тбилисија, називајући га „блиским савезником“ руског лидера Владимира Путина. Апелација је изнета у извештају „Јачање Америке и сузбијање глобалних претњи“ који је развио Републички одбор за истраживање.

Коментари: