Стејт департмент: Кина доводи у неприлику цео свет

САД се залажу за формирање ефикасног међународног система за контролу наоружања и противе се трци у наоружању која укључује Русију и Кину и Америку, изјавио је представник Стејт департмента.

Стејт департмент: Кина доводи у неприлику цео свет

„САД су и даље посвећене ефикасној контроли наоружања, која осигурава безбедност САД, њихових савезника и партнера који одговорно извршавају своје обавезе“, рекао је представник Стејт департмента, коментаришући изјаву заменика министра одбране Русије Александра Фомина који је рекао да САД дуже време спроводе политику непоштовања својих обавеза у сфери контроле наоружања у циљу обезбеђивања услова за војну доминацију.

Амерички званичник истиче да је председник САД Доналд Трамп наложио својој администрацији да „започне ново поглавље, стремећи новој ери контроле наоружања која излази ван оквира билатералних споразума из прошлости“.

С тим у вези, САД позивају Кину и Русију да се придруже томе како би постигли реалне резултате у области безбедности за „наше земље и цео свет“, додао је амерички представник.

Он је указао на то да председник Трамп жели „трилатерални споразум који одговара актуелним безбедносним условима, у којима Кина и Русија воде трку у наоружању“.

„Кина доводи у неприлику не само нас и Русију, него и цео свет. Ако Кина хоће да буде одговорна држава, онда се мора придружити споразумима одговорних држава (САД и Русије). Чека их место за преговарачким столом. У складу са Споразумом о неширењу нуклеарног оружја Кина је обавезна да преговара са нама о ефикасним мерама, које воде ка нуклеарном разоружавању“, рекао је представник Стејт департмента.

Он је додао да Кина брзо повећава свој нуклеарни потенцијал и да „стреми да удвостручи своје нуклеарне капацитете у наредној деценији“.

„Спомињали су хиљаду бојевих глава. Пекинг жели борбену тријаду са копненим лансирним системима или копненим ракетама, подморницама и бомбардерима. То више није минимално обуздавање. Трка у наоружању у којој учествују три стране била би дестабилизирајући фактор и не би допринела повећању безбедности ни за Кину ни за Русију“, закључио је представник Стејт департмента.

 

Спутњик

Коментари: