Трамп: Бесна руља покушава да избрише историју Америке

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да „бесна руља“, која настоји да уклони статуе конфедералних лидера на протестима против расизма и дискриминације, заправо покушава да „избрише историју Америке“.

Трамп: Бесна руља покушава да избрише историју Америке

Трамп је, говорећи о антирасистичким протестима који су покренути широм Америке после бруталног убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису, оценио да демонстрације угрожавају америчко друштво и темеље политичког система САД.

„Немојте да се заваравате. Ова левичарска културна револуција смишљена је да поништи тековине америчке револуције“, истакао је у петак Трамп на скупу поводом Дана независности САД у Јужној Дакоти на планини Рашмор.

Трамп је овом приликом најавио и изградњу „Националног парка америчких хероја“, где ће, како је навео, бити постављене статуе „највећих синова Америке“.

​Амерички председник се успротивио захтеву да се преименују базе америчке војске које носе имена конфедералних генерала, а демонстранте је назвао заговорницима „екстремно левичарског фашизма“, највероватније мислећи на, како констатује РТ, чланове организације Антифа.

„Постоји нови крајње левичарски фашизам који захтева апсолутну верност. Уколико не причате њихов језик, изводите њихове ритуале, изговарате њихове мантре и следите њихове налоге, онда ћете бити цензурисани, протерани, стављени на црну листу, прогоњени и кажњени“, казао је Трамп.

Подсетимо, током протеста широм САД организованих после убиства Флојда у Минеаполису крајем маја, гневни грађани су у више градова покушали да сруше или оштете споменике генералима Конфедерације који евоцирају сећање на колонијални дух и расизам.

 

Спутњик

Коментари: