Москва позвала потписнике иранског нуклеарног споразума да остану јединствени

Москва позива партнере који су потписали ирански нуклеарни споразум с Ираном да сачувају јединственост у покушајима да се пронађе начин да се тај документ одржи на снази и наглашава да сва питања у вези с тим треба да се решавају у оквиру Заједничке комисије, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Москва позвала потписнике иранског нуклеарног споразума да остану јединствени

Раније је саопштено да је министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф упутио писмо Европској унији, у којем је набројао све елемнте нуклеарног споразума које не поштују Француска, Немачка и Велика Британија, као потписнице документа. Техеран је саопштио да намерава да сва та питања реши у оквиру Заједничке комисије.

Министарство иностраних послова Русије је саопштило да је најбоље да се сва спорна питања решавају „без прибегавања ванредним мерама и без сатеривања процеса решавања спорова у вештачки цајтнот“.

„Без обзира на све тешкоће и несугласице, потписници Заједничког свеобухватног плана дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом до сада су успешно чували заједнички језик и јединство у схватању да нуклеарни споразум нема алтернативу. О томе сведоче бројни заједнички покушаји да се пронађу путеви за превладавање кризе и за враћање Споразума у првобитно усаглашене оквире“, додаје се у саопштењу.

„Важно је да наставимо да се руководимо оним високим циљевима који су постављени у Споразуму и Резолуцији 2231 Савета безбедности Уједињених нација. Одступање од тога ће неизбежно довести до стварања нових препрека, за чије ће превазилажење потписници Споразума морати да троше енергију. Она је потребна у заједничком раду на очувању Споразума, а не за свођење политичких рачуна“, нагласило је Министарство.

Иран и „шесторка“ међународних преговарача постигли су у јулу 2015. године споразум о решавању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програма. Вишемесечни преговори су се завршили усвајањем Заједничког свеобухватног плана дејстава, којим су Ирану потпуно укинуте економске и финансијске санкције Савета безбедности УН, САД и Европске уније.

Споразумом је предвиђено да ембарго на оружје за Иран буде укинут у року од пет година, а да испоруке оружја тој земљи буду могуће само уз дозволу Савета безбедности УН.

Првобитни споразум је нарушен у мају 2018. године, када су САД објавиле да једнострано иступају из њега и обновиле жестоке санкције против Ирана. Остале потписнице (Русија, Кина, Немачка, Француска и Велика Британија) сложиле су се да поштују услове о укидању ембарга на оружје.

Сптуњик

Коментари: