Лондон уводи нове санкције против руских држављана

Очекује се да ће влада Велике Британије у понедељак објавити имена грађана Русије и Саудијске Арабије, против којих ће бити уведене личне санкције за кршење људских права.

Лондон уводи нове санкције против руских држављана

Британски министар спољних послова Доминик Раб није именовао држављане Руске Федерације којима ће бити ускраћен улазак у Британију и чији ће рачуни у банкама краљевства бити замрзнути према новом режиму санкција – у Уједињеном Краљевству би требало да ступи на снагу од 6. јула.

Међутим, очекује се да ће уврстити имена људи који су, према Лондону, повезани са смрћу у новембру 2009. године у московском затвору „Морнарска шутња“, адвокат Хермитаге Цапитал-а Сергеј Магнитски.

Такође је додао да се током текуће године санкције могу применити и на особе које Лондон сумњиче за корупцију, узнемиравање новинара или људи због свог верског уверења.

Шеф британског министарства спољних послова рекао је и да је инцидент са Магнитском смрћу „врло приблизио његовом срцу“, називајући адвоката „Солженицином његове генерације“.

У случају Саудијске Арабије, на листи санкција требало би да буду укључени појединци повезани са убиством новинара Џамала Кашогија  2018. године у конзулату у Истанбулу. Санкције морају ступити на снагу одмах.

Њуз Фронт/Фајненшл Тајмс

Коментари: