У Сједињеним Државама најавили су трошкове вакцинације против ЦОВИД-19 – корпорације узимају Американце као таоце

Здравље америчке нације и сузбијање смртоносног вируса бледе у позадину када је у питању корпоративни просперитет, наводи се у тексту Њујорк Тајмса.

У Сједињеним Државама најавили су трошкове вакцинације против ЦОВИД-19 - корпорације узимају Американце као таоце

„Вакцина против ЦОВИД-19 имаће праву цену. А с обзиром на преовлађујући пословни модел америчког одређивања цена лекова, могуће је да би  се такав дефицит буџета многима учинио недоступним “, каже се у чланку.

Издање подсећа како су се средином педесетих година прошлог века у САД борили са полиом, у којем су сваке године убијане хиљаде Американаца. Тада је национални програм вакцинације постао бесплатан само захваљујући фонду „Марцх оф Димес“. Сада се Американци надају приступачном спасу када је развој лекова постао један од најпрофитабилнијих бизниса на свету.

„Власништво над патентима за дрогу оспорава се у бесконачним парницама, а монополска моћ често омогућава произвођачима да одређују било коју цену, ма колико била невероватна“, пише НИТ, наглашавајући да „америчка влада нема ефикасан начин да се бори“.

Штавише, Вашингтон заправо стоји на страни фармацеутских гиганата. Ни државни регулатор ни законодавци немају директан механизам за контролу цена. Злогласни програм Медицаре не дозвољава влади да преговара са даваоцем лекова за нижу цену. Управа за храну и лекове такође нема право да расправља о предложеној вредности.

„У свим другим развијеним земљама развијене су схеме одређивања цена или усклађивања цена, истовремено уравнотежујући трошкове, ефикасност и социјалне бенефиције. Уместо тога, Сједињене Државе дозволиле су пословним прорачунима да утичу на цене лекова, приморавши нас да прихватимо и прихватимо веће трошкове. Ово је посебно непријатно за лекове и вакцине против ЦОВИД-19, чији развој и производња се субвенционишу и подстичу милијарде федералних инвестиција “, каже се у чланку.

Истовремено, стручна заједница процењује трошкове вакцинације на нивоу од 150 до 1 билиона долара.

Њуз Фронт

Коментари: