Русија: Изгубили смо поверење у Америку

Русија је изгубила поверење у Америку као партнера и то поверење ће морати поново да се обнови, каже заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
Русија: Изгубили смо поверење у Америку

Данас је одржана он-лајн конференција држава-чланица Споразума о отвореном небу, а како је рекао Рјабков, САД се више не доживљавају као партнер и зато ће бити неопходно, тактиком малих корака, поново постепено градити то поверење.

Рјабков је приметио да у последње време има све више споразума који се раскидају и које Американци бацају на сметлиште историје.

Председник САД Доналд Трамп је 21. маја објавио да ће Америка изаћи из Споразума о отвореном небу, због тога што га Русија крши.

Споразум о отвореном небу

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других.

Споразум су потписале укупно 34 државе, а већина њих су НАТО земље, па се може очекивати да ће Америка и након повлачења из овог Споразума преко својих партнера добијати потребне информације.

Спутњик

Коментари: