Северна Кореја одбија преговоре са САД

Пјонгјанг нема намеру да преговара са Вашингтоном, изјавио је шеф Одељења за америчка питања Министарства спољних послова Северне Кореје Квон Џонг Гун, преноси севернокорејска Централна телеграфска агенција.
Северна Кореја одбија преговоре са САД

Како наводи агенција, севернокорејско Министарство спољних послова раније је „јасно изнело свој став“ у изјави у вези са „неблаговременим“ гласинама о самиту Северне Кореје и Сједињених Америчких Држава“.

У обраћању представника Министарства спољних послова наводило се да се САД „упорно држе непријатељске политике“ према Пјонгјангу, нису спремне да понуде неке нове услове и ову тему користе за решавање унутрашње политичке кризе, због чега Северна Кореја не види потребу за преговорима на највишем нивоу и шокирана је саопштењима о могућем самиту.

„Недвосмислено поново изјављујемо да не намеравамо да се састајемо лицем у лице са Сједињеним Америчким Државама“, истиче се у саопштењу које је објавила агенција.

Раније су, након погоршања међукорејских односа, медији и стручњаци из различитих земаља, као и неки званичници, изјављивали да постоји потреба, па чак и могућност одржавања самита између Северне Кореје и Сједињених Америчких Држава. Наду да ће се самит одржати пре америчких председничких избора изразио је јужнокорејски лидер Мун Џае Ин. Такође од 7. до 9. јула очекује се да специјални представник САД за Северну Кореју Стивен Биган посети Јужну Кореју.

Спутњик

Коментари: