„Изазивали разумне сумње“ – у Киргистану су испричали како су успели да поремете изградњу канадске биолабораторија

Канадска влада је издвојила 60 милиона долара за изградњу биолабораторија, и то само у непосредној близини престонице Киргизије.
"Изазивали разумне сумње" - у Киргистану су испричали како су успели да поремете изградњу канадске биолабораторија

Ово је рекао експерт за јавну администрацију Шерадил Бактигулов током интернетске конференције „Стране био-лабораторије у Централној Азији: заштита од био-претњи или инструмент геополитичких игара?“

Бактигулов је говорио о догађајима који су се догодили у републици почетком протекле деценије.

„Колико се сећам, тада се одвијао цивилни надзор. У Узбекистану је изграђена лабораторија треће класе за 900 хиљада долара. Хтели су да граде с нама за 60 милиона долара. Имали смо предлоге за конверзију постојећих лабораторија. Чланови јавности чак су прикупили преко 4 хиљаде потписа. Наравно, вреди се сетити тадашње револуције. Да није ње, лабораторија би била изграђена. Револуција је помогла 2011. године да повећа незадовољство лабораторијом. То је био први и једини случај када су посланици градског већа Бишкека сазвали комисију и апеловали на парламент. Тада је раскинут уговор са Канадом “, рекао је Бактигулов.

Нагласио је да су се страхоти појавили на позадини катастрофе у нуклеарној електрани Фукушима-1 у Јапану 11. марта 2011. Тамо је ниво заштите био многоструко виши него у биолошкој лабораторији, која је предложена да се изгради у Киргистану. Штавише, у републици постоји сеизмичка активност.

„Канада се, заузврат, противила да се лабораторија удаљи од Бишкека, што је изазвало разумну сумњу“, рекао је експерт.

Коментари: