Кремљ: Односе Русије и Чешке помутили непријатељски поступци Прага

Односи Русије и Чешке помутили су познати догађаји који су имали негативан утицај, али Русија се залаже за добре односе са свим земљама, укључујући и Чешку, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Кремљ: Односе Русије и Чешке помутили непријатељски поступци Прага

„Односи са Чешком су у последње време помућени познатим догађајима са одређеним непријатељским корацима, предузетим на нивоу општинских и централних власти. Наравно, то је негативно утицало на наше билатералне односе“, рекао је Песков, подсетивши на инцидент са уклањањем споменика маршалу Ивану Коњеву у престоници Чешке.

Он је додао да се тренутно не планирају билатерални контакти Русије и Чешке на највишем или високом нивоу.

Подсетимо, почетком априла у региону Праг-6 у Прагу уклоњен је споменик совјетском хероју Коњеву, ослободиоцу Прага у Другом светском рату.

Према наводима локалних власти, споменик ће бити предат Музеју историје ХХ века, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров окарактерисао је ове поступке као циничне и нечувене.

У уторак је Федерална служба безбедности (ФСБ) ухапсила Ивана Сафронова, саветника директора руске свемирске агенције „Роскосмос“ Дмитрија Рогозина због велеиздаје. Он је осумњичен за сарадњу са једном обавештајном службом НАТО-а којој је одавао тајне информације о војно-техничкој сарадњи и одбрамбеној индустрији Русије. Адвокат Сафронова је рекао да се САД помињу као држава која је добијала информације од Сафронова преко специјалних служби Чешке.

Спутњик

Коментари: