Фокс Њуз: Трамп би ставио тачку на рат у Авганистану, али му бране генерали и „глупаци“ из Конгреса

Председнику САД Доналду Трампу генерали и политички естаблишмент не дају да дефинитивно повуче америчку војску из Авганистана и на тај начин реализује најконсеквентнију тачку његовог политичког курса – да стави тачку на рат у Авганистану, сматра водитељ „Фокс Њуза“ Такер Карлсон.

Фокс Њуз: Трамп би ставио тачку на рат у Авганистану, али му бране генерали и „глупаци“ из Конгреса

Он је у свом програму рекао да САД стално измишљају нове разлоге како би спречиле окончање авганистанске операције, од којих су последњи били навођења медија о „завери“ милитаната и Москве.

„Наши војници и даље гину у Авганистану и то се дешава већ 19 година, док амерички Конгрес троши милијарде долара сваке године на операцију у тој земљи“, рекао је Карлсон.

Водитељ подсећа да је 2012. године Џо Бајден, који је тада био потпредседник САД, обећао да ће „(амерички војници) 2014. године отићи одатле, и тачка“. Међутим, како каже водитељ, то се није догодило, а тај рок је задат још пре шест година.

 

Рат у Авганистану диктира Вашингтон

„И републиканци и демократе у Комитету оружаних снага при Представничком дому САД су глупаци! Подржали су нови амандман на годишњи нацрт закона о санкционисању одбрамбених трошкова, због чега ће председнику бити знатно отежано да дефинтивно врати трупе из Авганистана – односно да учини оно, што је обећао да ће учинити још пре четири године и што је за то време покушавао да постигне“, изјавио је водитељ „Фокс Њуза“.

Карлсон истиче да се „рат у Авганистану наставља јер Вашингтон инсистира да се настави“.

„Пре две недеље, лист ‘Њујорк тајмс’, позивајући се на ‘непотврђене извештаје анонимних запослених у обавештајним службама’, саопштио је да су руски агенти нудили авганистанским милитантима новчане награде за убијање америчких војника – наравно, као да им се мора платити за оно, што они и тако раде“.

Карлсон је приметио да је ова стратегија већ позната.

„’Њујорк тајмс’ је употребио управо ту стратегију пре 17 година како би нас уз помоћ лажи увукао у рат у Ираку. А наш Конгрес, као што се то већ догодило 2003. године, не размишљајући следи је у томе“.

Подсетимо, САД и талибани потписали су мировни споразум којим је окончан рат у Авганистану после 18 година, најдужи који су САД водиле у својој историји.

Споразумом, чијем је потписивању присуствовао и амерички државни секретар Мајк Помпео, предвиђено је да ће САД и НАТО повући све војнике из Авганистана у року од 14 месеци, а међуавганистански дијалог би требало да почне у марту после договора о размени заробљеника.

 

Спутњик

Коментари: