Могуће враћање ограничења у Русији због вируса корона

Представница Светске здравствене организације у Русији Мелита Вујнович изјавила је за Спутњик да није искључено да ће земља поново морати да уведе рестриктивне мере због вируса корона уколико се људи не буду придржавали правила.

„Ако се не буде поштовала физичка дистанца, а са овим бројем је то могуће, ако случајеви почну да расту, једноставно неће бити другог начина“, одговорила је Вујновичева на питање да ли постоји ризик да се неке забране врате у Русију, како то се десило у неким земљама.

Према њеним речима, могућност враћања забрана ће постојати све док се у свету не буде нашла вакцина или лек против вируса корона.

„Треба бити спреман за то. Боље да то буде пре. Не треба чекати да се вирус још више прошири. Пожар треба гасити док је мали“, истакла је представница СЗО.

Вујновичева је истакла да би други талас вируса корона у Русији могао да почне већ сутра, уколико се сви опусте.

„Нико не може да прогнозира, јер на то утиче толико много фактора. Постоји шанса да се то може догодити и сутра, ако се сви опусте и почне да се окупља хиљаду људи на једном месту у затвореном простору. Биће довољан један заражени“, одговорила је Вујновичева на питање када треба очекивати други талас вируса корона у Русији.

Међутим, ако се у том слуају сви оболели буду одмах обраћали лекарима, тестирали се и одлазили у карантин, тада ће све моћи да се заустави.

Она је нагласила да се ризик од заразе ковидом веома много смањује захваљујући поштовању различитих хигијенских мера.

„Веома много говоримо о маскама. Маска сама по себи смањује ризик, али само мало. Међутим, ако и ви и ја имамо маске, ако добро перемо руке, ако се налазимо у просторији са природним проветравањем, ризик од заразе, чак и ако неко од нас има вирус, много је мањи него да седимо на удаљености од 70 центиметара и тако разговарамо пола сата. Тада, ако неко од нас има вирус, могао би да га пренесе. Треба схватити да је одржавање масовних догађаја могуће, али их је потребно контролисати уз примену епидемиолошкх мера. Боље спречити, него се поново наћи у новом таласу“, додала је Вујновичева.

Она је нагласила да је здравствени систем у Русији добро одреаговао на број случајева оболелих од вируса корона. Говорећи о могућности другог таласа у Русији, представница СЗО рекла је да сматра да је руски здравствени систем спреман за то.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију новог вируса корона, ковид 19, за пандемију. Према последњим подацима, у свету је до данас заражено више од 12,3 милиона људи, од чега је више од 545 хиљада умрло. У Русији је до сада забележен 707.301 случај заразе вирусом корона.